• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Raw food – syrová strava jako životní styl

V současné době nás obklopuje velké množství různých výživových směrů. Důvodem, proč mnoho lidí se podřídí určitému alternativnímu směru a začnou jíst „jinak“, je celá řada. Může se jednat o důvody morální, etické, zdravotní, nesouhlas s porušováním práv zvířat anebo také jde čistě jen o psychologický důvod, kdy chceme vyzkoušet něco nového a být „in“. Jedním z takovýchto životních stylů je vitariánství, říká se mu ale také raw food diet, živá strava nebo syrová strava.

Jedná se o přísnější druh vegetariánské výživy, při kterém se konzumuje pouze takové jídlo, které neprošlo teplotou vyšší než 42°C. Zastánci tohoto životního stylu jsou přesvědčeni o tom, že při zahřátí stravy nad povolený limit se vše živé v potravině zničí. Takto upravenou stravu tedy považují za mrtvou a nekonzumují ji.

Do jídelníčku bývá zařazována převážně čerstvá zelenina, ovoce, různé druhy semínek, oříšků a naklíčené luštěniny. Saláty se zakapávají rostlinnými oleji lisovanými zastudena a jako sladidlo slouží datle či raw med. Z technologických úprav je možné používat odšťavňovače k přípravě smoothies, mixéry, struhadla, ale také speciální sušičky, pomocí nichž se připravují různé druhy sušenek či chlebů.

Jako každý alternativní směr má i raw food svá pozitiva, ale také negativa.

POZITIVA RAW FOOD

Syrová strava obsahuje mnohem více vitamínů, minerálních látek, enzymů, antioxidantů a vlákniny. Celkově obsahuje vysoký obsah živin v potravinách. Strava je bohatá na draslík, hořčík i kyselinu listovou. Ti, kteří raw stravování vyzkouší, většinou pocítí velký příval energie. Zastánci tohoto směru bývají štíhlejší, mají nižší hladiny cholesterolu a krevního tuku, což jim zaručuje prevenci srdečně-cévních onemocnění. Z důvodu dostatečného množství vlákniny a enzymů nebývá u těchto jedinců problém se zácpou a trávením.

NEGATIVA RAW FOOD

Syrová strava je nutričně nevyvážená. V jídelníčku dlouhodobě chybí plnohodnotné bílkoviny a nasycené mastné kyseliny. Při dlouhodobém užívání hrozí deficit železa, vápníku, omega-3 a také vitamínu B12. Zcela nevhodná je dlouhodobá konzumace syrové stravy u dětí a seniorů, kterým navíc může způsobovat problémy s trávením.

Z hlediska dlouhodobého životního stylu se raw stravování příliš nedoporučuje právě z důvodu neplnohodnosti a nevyváženosti. Nicméně krátkodobé zařazení raw stylu, abychom si odlehčili jídelníček a doplnili tělu potřebné vitamíny a vlákninu, vůbec neuškodí.

Na trhu můžeme objevit různé druhy raw tyčinek a raw dezertů, které se staly velmi oblíbenými laskominami. Jelikož jsou však tyto potraviny vyrobeny převážně z datlí, ořechů, semínek a sirupů, je třeba si uvědomit, že jde o poměrně energeticky bohaté potraviny. Jedná se sice o kvalitní suroviny se skvělým složením, nicméně obsah cukru i tuku bývá velmi vysoký. Pokud tedy chceme doplnit energii po fyzické aktivitě, je raw tyčinka skvělou volbou. Pokud však máme sedavé zaměstnání a pohybu přes den moc nedáme, pak nám raw dezerty mohou způsobit zvýšené ukládání tuků. Raw stravováním se určitě můžeme inspirovat a vzít si z toho to nejlepší. Nic se ale nemá přehánět. Důležitá je pestrá strava a zdravý rozum.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.