V současné době nás obklopuje velké množství různých výživových směrů. Důvodem, proč mnoho lidí se podřídí určitému alternativnímu směru a začnou jíst „jinak“, je celá řada. Může se jednat o důvody morální, etické, zdravotní, nesouhlas s porušováním práv zvířat anebo také jde čistě jen o psychologický důvod, kdy chceme vyzkoušet něco nového a být „in“. Jedním z takovýchto životních stylů je vitariánství, říká se mu ale také raw food diet, živá strava nebo syrová strava.
Jedná se o přísnější druh vegetariánské výživy, při kterém se konzumuje pouze takové jídlo, které neprošlo teplotou vyšší než 42°C. Zastánci tohoto životního stylu jsou přesvědčeni o tom, že při zahřátí stravy nad povolený limit se vše živé v potravině zničí. Takto upravenou stravu tedy považují za mrtvou a nekonzumují ji.
Do jídelníčku bývá zařazována převážně čerstvá zelenina, ovoce, různé druhy semínek, oříšků a naklíčené luštěniny. Saláty se zakapávají rostlinnými oleji lisovanými zastudena a jako sladidlo slouží datle či raw med. Z technologických úprav je možné používat odšťavňovače k přípravě smoothies, mixéry, struhadla, ale také speciální sušičky, pomocí nichž se připravují různé druhy sušenek či chlebů.
Jako každý alternativní směr má i raw food svá pozitiva, ale také negativa.
Syrová strava obsahuje mnohem více vitamínů, minerálních látek, enzymů, antioxidantů a vlákniny. Celkově obsahuje vysoký obsah živin v potravinách. Strava je bohatá na draslík, hořčík i kyselinu listovou. Ti, kteří raw stravování vyzkouší, většinou pocítí velký příval energie. Zastánci tohoto směru bývají štíhlejší, mají nižší hladiny cholesterolu a krevního tuku, což jim zaručuje prevenci srdečně-cévních onemocnění. Z důvodu dostatečného množství vlákniny a enzymů nebývá u těchto jedinců problém se zácpou a trávením.
Syrová strava je nutričně nevyvážená. V jídelníčku dlouhodobě chybí plnohodnotné bílkoviny a nasycené mastné kyseliny. Při dlouhodobém užívání hrozí deficit železa, vápníku, omega-3 a také vitamínu B12. Zcela nevhodná je dlouhodobá konzumace syrové stravy u dětí a seniorů, kterým navíc může způsobovat problémy s trávením.
Z hlediska dlouhodobého životního stylu se raw stravování příliš nedoporučuje právě z důvodu neplnohodnosti a nevyváženosti. Nicméně krátkodobé zařazení raw stylu, abychom si odlehčili jídelníček a doplnili tělu potřebné vitamíny a vlákninu, vůbec neuškodí.
Na trhu můžeme objevit různé druhy raw tyčinek a raw dezertů, které se staly velmi oblíbenými laskominami. Jelikož jsou však tyto potraviny vyrobeny převážně z datlí, ořechů, semínek a sirupů, je třeba si uvědomit, že jde o poměrně energeticky bohaté potraviny. Jedná se sice o kvalitní suroviny se skvělým složením, nicméně obsah cukru i tuku bývá velmi vysoký. Pokud tedy chceme doplnit energii po fyzické aktivitě, je raw tyčinka skvělou volbou. Pokud však máme sedavé zaměstnání a pohybu přes den moc nedáme, pak nám raw dezerty mohou způsobit zvýšené ukládání tuků. Raw stravováním se určitě můžeme inspirovat a vzít si z toho to nejlepší. Nic se ale nemá přehánět. Důležitá je pestrá strava a zdravý rozum.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.