Letní období nás přímo vybízí ke stolování s přáteli pod širým nebem. Na grilu si připravujeme nejrůznější druhy masa, zeleniny a sýrů. Velkým zvykem bývá tyto dobroty doplňovat nejrůznějšími omáčkami a ochucovadly. Někdy si tyto omáčky kupujeme, jindy si je připravujeme z majonézy nebo kečupu. Taková dochucovadla nám však dokáží lehkou večeři přeměnit v kalorickou bombu.
Dipy k masu a zelenině si však můžeme velmi snadno připravit sami. Získáme tím nejen záruku kvality a čerstvosti, ale také jsou méně tučné, kaloricky lehčí a mnohem více si na nich pochutnáme. Dipy můžeme připravovat z jogurtu, zakysané smetany, rajčat, luštěnin a pomocí bylinek nebo koření dodáme omáčkám dokonalou chuť. K přípravě není třeba používat příliš mnoho ingrediencí. V jednoduchosti je síla. Vhodné je si dip připravit pár hodin dopředu a uložit ho do ledničky. Chutě se tak mnohem lépe promísí. S kořením bychom měli být opatrní, jelikož jejich chuť postupně během několika hodin nabývá na síle. K přípravě dipů můžeme využít cokoliv, co nám roste na zahrádce (pažitka, kopr, česnek, jarní cibulka, ředkvičky, máta,…).
Nejčastěji si připravujeme dip k pečenému masu a zelenině. Dipy se ale skvěle hodí i ke grilovaným rybám, mořským plodům, houbám nebo i k ovoci. Nemusíme se omezovat jen na jeden druh omáčky. Připravit si jich můžeme mnohem více, jedině tak zjistíme, který nám nejvíce chutná.
DIP Z JOGURTU A ZAKYSANÉ SMETANY S KOPREM A ČESNEKEM
150g bílého jogurtu
150g zakysané smetany
3 stroužky česneku
pár snítek kopru
1 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř
POSTUP: V misce smícháme jogurt se zakysanou smetanou, přidáme promačkaný česnek a nadrobno pokrájený kopr. Zakápneme citronovou šťávou. Dle chuti opepříme a osolíme.
HOŘČICOVÝ DIP
150g bílého jogurtu
150g zakysané smetany
1-2 lžičky dijonské hořčice
2 stroužky česneku
1 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř
POSTUP: V misce smícháme jogurt se zakysanou smetanou a promačkaným česnekem. Po troškách vmícháme kvalitní dijonskou hořčici dle chuti. Lehce zakápneme citronovou šťávou. V případě potřeby dosolíme a dopepříme.
RAJČATOVÁ SALSA
4 rajčata
1 stroužek česneku
1 šalotka
1 lžička třtinového cukru
1 lžíce limetkové šťávy
čerstvý koriandr
sůl, pepř
chilli paprička (nemusí být)
POSTUP: Rajčata spaříme a zbavíme slupky. Šalotku najemno pokrájíme, česnek prolisujeme. Spolu s ostatními ingrediencemi vložíme do mixéru. Pokud máme rádi salsu pikantnější, přidáme k ingrediencím i chilli papričku.
DIP Z FAZOLÍ A RAJČAT
200g vařených nebo konzervovaných červených fazolí
4 střední rajčata
1 šalotka
1-2 stroužky česneku
1 lžíce oleje
pár kapek citronové šťávy
koření: červená paprika, mletý římský kmín, sůl, pepř
POSTUP: Fazole den předem namočíme do vody a následující den uvaříme. Šalotku nadrobno nakrájíme a orestujeme v pánvičce na oleji spolu se spařenými, oloupanými a nadrobno nakrájenými rajčaty. Zchladnou rajčatovou směs rozmixujeme s vychladlými fazolemi a česnekem. Dochutíme kořením, citronovou šťávou a zakápneme olejem.
ŘECKÉ TZATZIKY
200g řeckého nebo jakéhokoliv hustějšího jogurtu
1-2 stroužky česneku
1 salátová okurka
čerstvý kopr
pár kapek panenského olivového oleje
sůl, pepř
POSTUP: Salátovou okurku nastrouháme na hrubším struhadle, lehce osolíme a vymačkáme z ní přebytečnou vodu. Smícháme s jogurtem, prolisovaným česnekem a čerstvě nasekaným koprem. Dochutíme trochou olivového oleje, případně dle chuti opepříme.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.