Vláknina je nedílnou součástí naší stravy. Řadíme ji mezi složené cukry tzv. polysacharidy. Doporučený příjem vlákniny se pohybuje kolem 30g/den. Bohužel ale většina populace na tuto hodnotu nedosáhne a konzumuje ji sotva polovinu.
Vláknina neposkytuje prakticky žádnou energii. Jelikož se špatně vstřebává, má funkci dobře zasytit. Toho využíváme hlavně při redukčních dietách – nemáme tak brzy hlad. Taktéž je důležitá např. pro diabetiky, protože udržuje stálejší hladinu krevního cukru v krvi a nedochází tak k jeho kolísání. Vláknina rovněž napomáhá ke snižování krevních tuků (cholesterol, triglyceridy).
Vlákninu najdeme pouze v potravinách rostlinného původu. Dělíme ji na dva typy – rozpustná (jemná vláknina) a nerozpustná (hrubá vláknina).
Nerozpustná vláknina pouze prochází trávicím traktem a je vyloučena jako odpadní produkt. Zdá se to být jako funkce velmi neužitečná, ale opak je pravdou. Lidově se jí také říká „kartáč střev“. Tato nerozpustná vláknina čistí povrch střeva a zároveň ho dráždí k pohybu. Tím nám slouží jako prevence proti rakovině tlustého střeva, usnadňuje vyprazdňování a podporuje trávení. Tuto vlákninu najdeme v obalových vrstvách zrn (celozrnné produkty), luštěninách, otrubách, semínkách, ořeších a ve slupkách brambor, ovoce a zeleniny.
Dalším typem vlákniny je vláknina rozpustná. Vyskytuje se v dužině ovoce a zeleniny, ale také např. v ovesných vločkách. Tato vláknina na sebe váže vodu, v trávicím traktu nabobtná, tím zvětší svůj objem a velmi dobře nás zasytí. Slouží také jako potrava pro střevní bakterie. Jelikož ale tato vláknina bobtná, je důležité dodržovat dostatečný pitný režim, jinak může docházet k zácpě.
Největší dopad to bude mít na naše střevo. Náš střevní mikrobiom nebude tak rozmanitý, může se vyskytnout nadýmání a zácpa. Také budeme mít častěji hlad a chutě na sladké a nebudeme se cítit nasyceni.
Při nadbytečném příjmu může docházet k nedostatečnému vstřebávání minerálních látek např. hořčíku či železa. Většinou se ale s tímto problémem příliš nesetkáváme, jelikož české populaci vláknina v jídelníčku spíše chybí.
Abychom splnili doporučené množství vlákniny, měli bychom orientačně přijmout denně 4-5 porcí potravin s bohatším zdrojem vlákniny. Pokud si jsme vědomi, že vlákninu nejsme schopni konzumovat v takovém množství, lze ji zakoupit samostatně (psyllium, inulin, jablečná vláknina) a přidávat ji do pokrmů, jogurtů nebo pečení.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.