• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Podzimní deprese, únava a špatná nálada – jak s tím bojovat?

Slunečné letní dny nám pomalu končí a doba světla se začíná zkracovat. Mnozí z nás jedou do práce za tmy a za tmy se také vrací. Začíná podzimní období. Krajina zahalená barevně zbarveným popadaným listím, je sice velmi krásná, ovšem chladné, sychravé počasí, doprovázené nedostatkem slunečních paprsků, na nás může mnohdy působit depresivně. Jistě každý někdy zažil chvíle, kdy nemá na nic náladu ani energii a nejraději by strávil den v posteli. Je to naprosto normální, ovšem ne vždy si uvědomíme, že proti těmto stavům můžeme dosti jednoduše bojovat.

 

Jídelníček a jeho skladba hraje zásadní roli

S nástupem chladných dnů máme tendenci jíst vydatnější jídla a také více sladkého. Jelikož se nám nedostává tolik slunečního záření a je chladnější počasí, náš organismus má přirozeně tendenci vyžadovat větší množství energie, aby se s těmito podmínkami vyrovnal. Většinou však saháme po nevhodně zvolených potravinách, které naše tělo ještě více zatíží. Řeč je tu především o jednoduchých rychlých cukrech a nekvalitních tucích.

Měli bychom si vybírat hlavně z potravin, jež mají zahřívací účinky na náš organismus. Mezi ně patří například ryby, maso, teplé polévky, ostřejší koření, rýže, jáhly, sója a ostatní luštěniny, celozrnné potraviny, vejce, kakao, ořechy a semena, česnek, cibule atd. Na rozdíl od teplých letních dnů, kdy se stravujeme spíše lehčími pokrmy, jako jsou saláty, na podzim bychom měli více dbát na tepelnou úpravu, vhodné je zařadit i silné vývary.

Omezit bychom měli potraviny s ochlazujícím účinkem, mezi které řadíme třeba mléko a mléčné výrobky, brambory, rafinovaný cukr, produkty z bílé mouky, syrovou zeleninu, ovocné šťávy a džusy apod.

Dbát bychom měli na přísun vitaminů a minerálních látek, a to právě pomocí výběru vhodných potravin a doplnit jej například i nějakými potravinovými doplňky.

 

Dostatečný pitný režim

V horkých dnech se na příjem tekutin apeluje, ovšem i v době, kdy zrovna venku není přes 30 stupňů, musíme myslet na to, že naše tělo potřebuje určité množství vody. Jednak bez dostatečného pitného režimu organismus nedokáže pracovat tak jak má, neboť tekutiny potřebuje pro veškeré metabolické procesy, ale zároveň s „těžší“ stravou potřebuje i pro její správné zpracování pravidelný přísun vody. I zde je nejvhodnější čistá voda, dobré je zařadit i čaje, a to především černý či zázvorový, jež mají zahřívací účinky. Určitě by však čaje neměli zaujímat většinu z našeho pitného režimu. Pozor bychom měli dávat na popíjení slazených nápojů, alkoholu a velkého množství kávy.

 

Nezanedbávejte dobu spánku

Podzimní deprese, únava a špatná nálada - jak s tím bojovat?Na podzim býváme v jednom shonu, snažíme se udělat co nejvíce práce, a to mnohdy na úkor spánku. Neuvědomujeme si však, že během spánku se naše tělo regeneruje, sbírá energii a pokud mu nedopřejeme dostatek času, po nějaké době jistě začneme pociťovat vzrůstající míru neustávající únavy, jež je doprovázená špatnou náladou a zvýšeným stresem. Navíc právě na podzim, kdy se dny zkracují, je nutné na odpočinek myslet více než v létě, kdy čerpáme část energie ze slunce. To vše se následně podepíše na našem celkovém výkonu, dopady se projeví často ale i na našem zdravotním stavu a můžeme si tak zadělat na komplikace.

 

Nepodceňujte pohyb

O tom, že sport a celkově pohyb prospívají nejen našemu fyzickému zdraví, ale pozitivně ovlivňují i naši psychiku, jistě všichni víme. Během vykonávání fyzické aktivity se uvolňují hormony „štěstí“, především adrenalin, díky němuž se naše původně špatná nálada může obrátit o 180 stupňů. Pokud nepatříte mezi milovníky nějakého aktivního sportu, bohatě stačí i procházka na čerstvém vzduchu, skvělá je například i jóga. Pohyb je přirozenou součástí člověka, proto jej neopomíjejte. Nejen, že se budete cítit lépe, tělu tím dodáte i energii. Díky němu máte ale i možnost trávit společný čas se svými blízkými a utužovat tak mezilidské vztahy.

Podzimní období je pro nás jistou zkouškou, ovšem když se podle počasí zařídíme a budeme dodržovat pár jednoduchých pravidel, nakonec si jej třeba i oblíbíme a budeme si tento čas naopak užívat. Pojďme tedy s nadšením objevovat krásy podzimní krajiny a užívat si tyto dny plnými doušky. Protože nám v It’s my life! záleží na vašem zdraví, připravili jsme si pro vás několik tipů na produkty, které zaručeně zaženou chuť na sladké a skvěle dodají energii do těchto sychravých dnů.

Doporučujeme ochutnat náš proteinový dortík s čokoládou, proteinový puding kakaový, nebo na zahřátí polévky It’s my life. Tyto a mnoho dalších produktů zakoupíte na všech naších pobočkách i eshopu.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.