• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Co jíst před sportem a po sportu?

Správně sestavený jídelníček je základ. A u sportování to platí dvojnásob. Jaké potraviny a tekutiny je vhodné zařadit před sportovní aktivitou a jaké z nich po ní? A kdy je dobré se najíst? Poradíme vám, jak nejlépe můžete tělu při náročnější sportovní aktivitě dodat potřebné živiny.

Před sportem, ale také po sportu byste se měli soustředit také na stravu, která je velmi důležitá. Ve chvíli, kdy máte větší výdej, je totiž nezbytné mít i větší příjem. A právě proto je vhodné zařadit sportovní aktivity až od 3. fáze diety It’s my life.

Při sestavování jídelníčku myslete na to, zda je vaše tělo zrovna v ketóze, nebo dietu nedržíte a stravujete se běžným způsobem. Dbát byste měli také na složení jídla. Konkrétní výběr jídla byste ale měli přizpůsobovat době cvičení. Pokud budete sportovat spíše ráno, budete mít pravděpodobně chuť na jiná jídla než večer.

Před sportem dodejte tělu potřebnou energii

Proteinové tyčinkyPokud jste právě v ketóze, snažte se vyhnout těžkým jídlům, která obsahují hodně sacharidů. Při dietě totiž můžete denně sníst pouze 50 gramů sacharidů. Vhodnou svačinou před cvičením jsou tedy proteinové tyčinky, koktejly nebo další proteinová jídla. Ty si můžete ale dát i v momentě, kdy dietu nedržíte. Kromě toho můžete před sportem zařadit ovoce, jako jsou borůvky, banány nebo jablka. A pokud se chystáte před cvičením obědvat, je dobré si připravit nemastnou a nekrémovou polévku, maso (případně rostlinnou alternativu) a jako přílohu například rýži, batáty, celozrnné pečivo nebo vločky a vařenou zeleninu.

Po sportu zařaďte do jídelníčku bílkoviny

Velmi důležité je dodat tělu potřebnou výživu. Po sportovní aktivitě tělo přijímá kalorie velmi snadno, aniž by je ukládalo do tukových zásob. Záleží ale také na tom, jakou aktivitu máte za sebou. Obecně se doporučuje jíst půlhodinu až hodinu po cvičení, aby mělo tělo čas si odpočinout, dostalo se zpět na normální teplotu a aby mohlo dojít ke zklidnění veškerých funkcí. Některým lidem dokonce vyhovuje jíst hodinu až dvě po cvičení. Najděte si proto režim, který vám bude nejvíce vyhovovat.

Při proteinové ditetě je dobré zařadit do jídelníčku krůtí, hovězí nebo kuřecí maso, tofu, vejce, tempeh a další potraviny bohaté na bílkoviny, jako jsou proteinová jídla It’s my life, cottage nebo tvaroh. Důležité je však jíst i zeleninu bohatou na vitamíny a minerály, a to třeba okurky, rajčata či zeleninové saláty.

Při běžném racionálním stravování můžete kromě výše uvedených potravin zařadit do jídelníčku také další potraviny bohaté na bílkoviny a sacharidy, jako jsou ryby, mořské plody, luštěniny nebo cereálie.

Myslete na pitný režim

Pitný režim - vodaKromě vhodné stravy byste neměli zapomínat ani na pitný režim. Tekutiny, a to zejména čistou vodu, proto pijte v průběhu celého dne. Rozhodně není dobré celý den nepít a pak – těsně před cvičením – vypít dva litry vody. Na druhou stranu je však při sportovní aktivitě nutné pít více, abyste tělu dodali potřebné tekutiny, které jste vypotili.

V momentě, kdy je vaším cílem nabrat svalovou hmotu, měli byste přibližně 10 až 15 minut po cvičení vypít nápoj obohacený o potřebné látky.

S It’s my life dodáte tělu potřebné živiny

Proteinová jídla It’s my life jsou vhodnou volbou nejen pro efektivní hubnutí, ale také jako doplněk při sportování. Zařadit je můžete před i po cvičení, abyste doplnili tělu potřebné živiny. Sáčky můžete využít jako náhradu za běžné racionální stravování.

Po cvičení jsou oblíbené zejména proteinové koktejly. Dopřát si ale můžete i jiné jídlo, výživové hodnoty všech sáčků It’s my life jsou totiž stejné. Mimo dietu nezapomínejte ani na racionální jídlo a po cvičení zařaďte maso či jeho rostlinnou alternativu se zeleninou.

Potřebujete se na něco zeptat?

Pokud potřebujete s něčím poradit, ozvěte se naší výživové poradkyni Tereze. Ráda vám poradí s výběrem dietního plánu, ale také vás například změří na přístroji InBody na pobočce na pražském Smíchově. Navštívit ale můžete také naše další poradny, které naleznete po celém Česku. Těšíme se na vás.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.