• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Nemoci způsobené obezitou

Zatímco v rozvojových zemích bývá největším problémem hlad, u nás ve vyspělých zemích je tomu naopak. Potravin máme nadbytek a v kombinaci s nedostatkem pohybu dochází ke zvýšenému ukládání tuku. V České republice trpí nadváhou 47% mužů a 33% žen. Obezita postihuje dokonce 20% mužů a 18% žen. Vlivem zvýšených zásob tuků v našem těle dochází k řadě nemocí a zdravotních problémů, které nám komplikují život a mnohdy končí i předčasným úmrtím. O kterých nemocech mluvíme?

Cukrovka II. typu

Diabetes II.typu patří mezi nejčastější nemoc způsobenou obezitou. Vlivem nadměrného množství tuku v těle dochází k rezistenci buněk na inzulín. Tělo nedokáže správně zpracovat krevní cukr, dochází k jeho hromadění a následně k hyperglykémii. Při dlouhodobě neléčeném diabetu může dojít k trvalému postižení orgánů např. onemocnění sítnice oka, onemocnění ledvin, postižení nervových vláken, dále pak onemocnění srdce a cév. Při zanedbání může cukrovka vézt i k syndromu tzv. diabetické nohy, která v krajním případě může skončit amputací prstů nebo celé končetiny.

Vysoký krevní tlak – hypertenze

Krevní tlak by se měl u zdravého člověka pohybovat kolem hodnoty 120/80. Díky vysoké míře obezity se my Češi řadíme mezi národ s nejhoršími výsledky. Většina lékařů řeší vysoký krevní tlak farmakologickou léčbou, která bývá nejjednodušším řešením. Léky však s sebou nesou i řadu vedlejších nežádoucích účinků, proto se pacienti kolikrát stydí se svým problémem k lékaři jít. Prevence spočívá především v omezení soli, tučných jídel, navýšení ovoce, zeleniny a sportovní aktivity. Hypertenze by se však neměla podceňovat, jelikož může vézt ke značnému poškození cév a následně dojít k mrtvici či infarktu.

Vysoký cholesterol

S vysokým cholesterolem se potýká 25% obézních lidí. Riziko pro nás představuje tzv. „LDL“ cholesterol, který způsobuje zvýšené usazování tuků v cévách. Dochází tak ke tvorbě plátů, které postupně cévy zužuje. Jakmile dojde k uzavření cévy, následuje akutnímu infarkt myokardu či cévní mozkové příčiny. Prevence spočívá v omezení živočišných tuků, navýšení příjmu tuků rostlinných (např. olivový olej, avokádo), navýšení ovoce, zeleniny a především alespoň 2x týdně zakomponovat do jídelníčku ryby a rybí výrobky, případně suplementovat omega-3 mastné kyseliny.

Nádorová onemocnění

U obézních lidí vlivem špatného stravování a nedostatku pohybu dochází snáze k výskytu nádorových onemocnění. U mužů se často vyskytuje karcinom tlustého střeva, prostaty a plic, u žen to bývá nejčastěji rakovina prsu a ostatní gynekologické nádory.

Artróza

Sedavý způsob života v kombinaci s vyšší hmotností těla našim kloubům příliš nepřidá. Nejčastěji bývají postiženy klouby kolenní a kyčelní. Obezita způsobuje dlouhodobé přetěžování těchto kloubů, což vede ke zvýšenému riziku vzniku artrózy.

Reprodukční problémy

Obezita snižuje plodnost dokonce až o 50%. U obézních žen vlivem obezity dochází k nerovnováze hormonů, což způsobuje poruchy ovulace a menstruace. Obézní muži mívají častěji poruchy s erekcí, při špatných stravovacích návycích dochází ke zhoršení kvality spermií.

Poruchy spánku nebo únava

Obezita přispívá ke spánkové apnoi, kdy člověk několikrát za noc přestane dýchat, následně se nadechne a probudí. Pokud k takovým poruchám spánku dochází pravidelně, může se obézní člověk cítit neustále unavený a nevyspalý. V krajním případě může dojít ke zhoršenému zásobení mozkové tkáně kyslíkem.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.