• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Těmto jídlům se v těhotenství raději vyhněte

Kvalitní strava v těhotenství hraje významnou roli při poskytování živin budoucímu dítěti. Spoustu žen žije v domnění, že právě v tomto období by měly jíst za dva. To ale není vůbec pravda. Energetická potřeba živin se zvyšuje až ve třetím trimestru, a to pouze o 20-25% dosavadního stravování.

Těhotné ženy by se mnohem více měly zaměřit na kvalitu stravy. Vsadit by měly především na dostatečný pitný režim, libové maso, ryby, ovoce, listovou zeleninu a také by neměly zapomínat na potraviny, které jsou zdrojem vápníku – mléčné výrobky.

Stejně ale tak, jako jsou potraviny, které jsou v těhotenství doporučené, existují i potraviny, kterým by se těhotná žena měla v následujících devíti měsících vyhnout, protože představují pro budoucí miminko zdravotní riziko. O jaké potraviny se jedná?

Nedostatečně propečené maso

V těhotenství se doporučuje vyhnout se jakémukoliv syrovému a nedostatečně tepelně upravenému masu. Jedná se hlavně o tatarské bifteky a nedovařené maso jakéhokoliv typu včetně steaků. Z masa by tedy nikdy neměla vytékat krev. Ani při přípravě sekané nebo karbanátků se nedoporučuje syrovou masovou směs ochutnávat. Tepelně neopracované maso může být zdrojem bakterií a parazitů, které těhotenství můžou ohrozit.

Sushi

Stejně jako u syrového masa by těhotné neměly konzumovat druhy sushi, které obsahují syrové ryby. Syrové ryby také mohou být zdrojem bakteriální nákazy, které by mohly ohrozit vývoj dítěte.

Majonézy a syrové vejce

Nejedná se jen o syrové vejce, ale o všechny potraviny z nich vyrobené tzn. majonézy, tatarky, majonézové dipy a také zeleninové a těstovinové saláty s majonézovými zálivkami. Oblíbená vajíčka naměkko je třeba nahradit za vajíčka uvařená natvrdo. Syrová vajíčka mohou obsahovat bakterie salmonely a způsobit tak onemocnění zvané salmonelóza.

Velké dravé ryby

Přestože jsou ryby v těhotenství velmi doporučované kvůli jódu a omega-3 mastných kyselin, existují i ryby, kterých by se těhotné měly vyhnout. Jedná se především o velké dravé ryby, které obsahují velké množství rtuti. Všeobecně platí, že čím větší ryba, tím větší množství rtuti. Nedoporučuje se tedy konzumace ryb, jako je žralok, mečoun, tuňák steak, štika a další velké ryby. Obsažená rtuť může zpomalovat vývoj mozku a nervové soustavy dítěte.

Měkké a zrající sýry

Velké potíže můžou v těhotenství dělat i výrobky z nepasterizovaného mléka, protože mohou obsahovat choroboplodné zárodky bakterie listerie. Vzhledem k tomu, že těhotné ženy mají imunitu značně sníženou, jsou mnohem náchylnější k nejrůznějším onemocněním. Onemocnění listerií může způsobit potrat nebo předčasný porod. V období těhotenství se tedy doporučuje vyhnout se sýrům typu camembert, brie, hermelín a jiným plísňovým sýrům. Odepřít by si těhotné ženy měly také tavené sýry, které jsou zdrojem fosforečných solí a snižují vstřebávání vápníku.

Nadbytečné množství vitamínu A

Přestože se v těhotenství doporučuje strava bohatá na vitamíny, jsou i druhy vitamínů, kterými se můžeme předávkovat. Jedná se o vitamíny rozpustné v tucích. V těhotenství je obzvlášť nebezpečné předávkování vitamínem A, který dokáže při vývoji dítěte způsobovat rozštěpy a defekty obličeje a končetin. Pozor tedy na velké množství živočišných jater, které jsou bohatým zdrojem tohoto vitamínu.

Naopak příjmu mrkve se těhotné bát nemusí. Mrkev obsahuje provitamin A (beta-karoten), ze kterého si tělo vitamín A vyrobí pouze v takovém množství, jaké potřebuje.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.