Kvalitní strava v těhotenství hraje významnou roli při poskytování živin budoucímu dítěti. Spoustu žen žije v domnění, že právě v tomto období by měly jíst za dva. To ale není vůbec pravda. Energetická potřeba živin se zvyšuje až ve třetím trimestru, a to pouze o 20-25% dosavadního stravování.
Těhotné ženy by se mnohem více měly zaměřit na kvalitu stravy. Vsadit by měly především na dostatečný pitný režim, libové maso, ryby, ovoce, listovou zeleninu a také by neměly zapomínat na potraviny, které jsou zdrojem vápníku – mléčné výrobky.
Stejně ale tak, jako jsou potraviny, které jsou v těhotenství doporučené, existují i potraviny, kterým by se těhotná žena měla v následujících devíti měsících vyhnout, protože představují pro budoucí miminko zdravotní riziko. O jaké potraviny se jedná?
V těhotenství se doporučuje vyhnout se jakémukoliv syrovému a nedostatečně tepelně upravenému masu. Jedná se hlavně o tatarské bifteky a nedovařené maso jakéhokoliv typu včetně steaků. Z masa by tedy nikdy neměla vytékat krev. Ani při přípravě sekané nebo karbanátků se nedoporučuje syrovou masovou směs ochutnávat. Tepelně neopracované maso může být zdrojem bakterií a parazitů, které těhotenství můžou ohrozit.
Stejně jako u syrového masa by těhotné neměly konzumovat druhy sushi, které obsahují syrové ryby. Syrové ryby také mohou být zdrojem bakteriální nákazy, které by mohly ohrozit vývoj dítěte.
Nejedná se jen o syrové vejce, ale o všechny potraviny z nich vyrobené tzn. majonézy, tatarky, majonézové dipy a také zeleninové a těstovinové saláty s majonézovými zálivkami. Oblíbená vajíčka naměkko je třeba nahradit za vajíčka uvařená natvrdo. Syrová vajíčka mohou obsahovat bakterie salmonely a způsobit tak onemocnění zvané salmonelóza.
Přestože jsou ryby v těhotenství velmi doporučované kvůli jódu a omega-3 mastných kyselin, existují i ryby, kterých by se těhotné měly vyhnout. Jedná se především o velké dravé ryby, které obsahují velké množství rtuti. Všeobecně platí, že čím větší ryba, tím větší množství rtuti. Nedoporučuje se tedy konzumace ryb, jako je žralok, mečoun, tuňák steak, štika a další velké ryby. Obsažená rtuť může zpomalovat vývoj mozku a nervové soustavy dítěte.
Velké potíže můžou v těhotenství dělat i výrobky z nepasterizovaného mléka, protože mohou obsahovat choroboplodné zárodky bakterie listerie. Vzhledem k tomu, že těhotné ženy mají imunitu značně sníženou, jsou mnohem náchylnější k nejrůznějším onemocněním. Onemocnění listerií může způsobit potrat nebo předčasný porod. V období těhotenství se tedy doporučuje vyhnout se sýrům typu camembert, brie, hermelín a jiným plísňovým sýrům. Odepřít by si těhotné ženy měly také tavené sýry, které jsou zdrojem fosforečných solí a snižují vstřebávání vápníku.
Přestože se v těhotenství doporučuje strava bohatá na vitamíny, jsou i druhy vitamínů, kterými se můžeme předávkovat. Jedná se o vitamíny rozpustné v tucích. V těhotenství je obzvlášť nebezpečné předávkování vitamínem A, který dokáže při vývoji dítěte způsobovat rozštěpy a defekty obličeje a končetin. Pozor tedy na velké množství živočišných jater, které jsou bohatým zdrojem tohoto vitamínu.
Naopak příjmu mrkve se těhotné bát nemusí. Mrkev obsahuje provitamin A (beta-karoten), ze kterého si tělo vitamín A vyrobí pouze v takovém množství, jaké potřebuje.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.