• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Potraviny, které mohou vyvolat alergickou reakci

Každý z nás se jistě někdy setkal s pojmem potravinová alergie nebo potravinová intolerance. Ačkoliv se jedná o dva naprosto rozdílné pojmy s odlišnými projevy, lidé je často pletou a zaměňují.

Potravinová alergie

Je život ohrožující reakce, která vzniká většinou několik minut po konzumaci potraviny. Jedná se vždy o reakci imunitního systému, kdy i malé množství snědené potraviny může vyvolat akutní problémy nebo dokonce anafylaktický šok. Alergie na potravinu se často projevuje nejrůznějšími otoky, zarudnutím, svědění kůže, ale také zažívacími potížemi jako jsou křeče v břiše nebo průjmy. Alergie se může projevit v jakémkoliv věku a postupně nabývat na síle nebo slábnout.

Potravinové intolerance

U potravinových INTOLERANCÍ se jedná o poruchu metabolismu, kdy tělu chybí enzym, který potravinu zpracovává. Může se také stát, že enzym, který by potravinu měl v zažívacím traktu štěpit, není natolik aktivní, aby si s tím tělo mohlo poradit. Příznaky se většinou objevují o něco později než u alergií v řádu minut, hodin nebo dokonce i dní. Následkem toho pak dochází k nevolnosti, bolestem břicha, nadýmání nebo průjmům. Někdy u malého množství snězené nebo vypité potraviny např. mléka nezaznamenáme žádný problém. Pokud ale mléka vypijeme více, problém se objeví. Intolerance bývá nepříjemná, ale není život ohrožující.

V celém světě jsou 3% populace alergické na nějakou potravinu, u dětí se uvádí dokonce 8%. Velké rozdíly potravinových alergenů závisí na národních tradicích, klimatu a umístění země. Z tohoto důvodu byla výrobcům potravin od roku 2005 uložena povinnost uvádět na etiketách alergeny, které mohou být součástí balené potraviny. Ze stejného důvodu tuto informaci uvádějí od roku 2014 i všechna stravovací zařízení v jídelním lístku. Těchto alergenů je 14 a jsou uváděny čísly v závorce vždy u daného pokrmu.

Nejčastější alergeny

  1. OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK
  2. KORÝŠI
  3. VEJCE
  4. RYBY
  5. PODZEMNICE OLEJNÁ (ARAŠÍDY)
  6. SOJOVÉ BOBY (SOJA)
  7. MLÉKO
  8. SKOŘÁPKOVÉ PLODY (OŘECHY)
  9. CELER
  10. HOŘČICE
  11. SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM)
  12. OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY
  13. VLČÍ BOB (LUPINA)
  14. MĚKÝŠI

V současné době bohužel neexistuje žádná farmakologická léčba pro vyřešení problému s potravinovými alergiemi. Lze podávat jen přípravky, které projevy alergie zmírní. Jediná možná léčba spočívá ve vyhnutí se alergenů tím, že se odstraní z jídelníčku. Z tohoto důvodu bychom měli sledovat etikety a při výběru jídel v restauracích pečlivě číst alergeny uvedené v závorce.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.