Každý z nás se jistě někdy setkal s pojmem potravinová alergie nebo potravinová intolerance. Ačkoliv se jedná o dva naprosto rozdílné pojmy s odlišnými projevy, lidé je často pletou a zaměňují.
Je život ohrožující reakce, která vzniká většinou několik minut po konzumaci potraviny. Jedná se vždy o reakci imunitního systému, kdy i malé množství snědené potraviny může vyvolat akutní problémy nebo dokonce anafylaktický šok. Alergie na potravinu se často projevuje nejrůznějšími otoky, zarudnutím, svědění kůže, ale také zažívacími potížemi jako jsou křeče v břiše nebo průjmy. Alergie se může projevit v jakémkoliv věku a postupně nabývat na síle nebo slábnout.
U potravinových INTOLERANCÍ se jedná o poruchu metabolismu, kdy tělu chybí enzym, který potravinu zpracovává. Může se také stát, že enzym, který by potravinu měl v zažívacím traktu štěpit, není natolik aktivní, aby si s tím tělo mohlo poradit. Příznaky se většinou objevují o něco později než u alergií v řádu minut, hodin nebo dokonce i dní. Následkem toho pak dochází k nevolnosti, bolestem břicha, nadýmání nebo průjmům. Někdy u malého množství snězené nebo vypité potraviny např. mléka nezaznamenáme žádný problém. Pokud ale mléka vypijeme více, problém se objeví. Intolerance bývá nepříjemná, ale není život ohrožující.
V celém světě jsou 3% populace alergické na nějakou potravinu, u dětí se uvádí dokonce 8%. Velké rozdíly potravinových alergenů závisí na národních tradicích, klimatu a umístění země. Z tohoto důvodu byla výrobcům potravin od roku 2005 uložena povinnost uvádět na etiketách alergeny, které mohou být součástí balené potraviny. Ze stejného důvodu tuto informaci uvádějí od roku 2014 i všechna stravovací zařízení v jídelním lístku. Těchto alergenů je 14 a jsou uváděny čísly v závorce vždy u daného pokrmu.
V současné době bohužel neexistuje žádná farmakologická léčba pro vyřešení problému s potravinovými alergiemi. Lze podávat jen přípravky, které projevy alergie zmírní. Jediná možná léčba spočívá ve vyhnutí se alergenů tím, že se odstraní z jídelníčku. Z tohoto důvodu bychom měli sledovat etikety a při výběru jídel v restauracích pečlivě číst alergeny uvedené v závorce.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.