• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Novodobá posedlost dokonalou postavou

V dnešní době jsme ze všech možných koutů varováni před riziky nadváhy a obezity. Zdravý životní styl a štíhlé zdravé tělo se stalo módní záležitostí. Mnozí z nás jsou díky výživovým doporučením motivováni k lepším výsledkům. Avšak každá snaha kontrolovat svůj vzhled, zdraví nebo jídelníček se může u některých lidí zvrtnout v chorobnou posedlost.

V médiích vidíme různé modelky, zpěvačky a herečky, které mnohdy působí jako idol dokonalosti. Málokdo si však uvědomuje, že jde často o klam. Většinou stačí správná fotka, šikovný grafik a ideální postava je na světě. Fotky celebrit pak často neodpovídají realitě, a právě kvůli těmto fotkám se lidé svou postavou zabývají více, než je zdrávo. Posedlost štíhlou postavou, zdravým stravováním, opakovaným držením diet a nadměrným cvičením může vézt k poruchám příjmu potravy.

S tímto problémem však nebojují jen mladé dívky, jak se dříve uvádělo. S nespokojeností s vlastním tělem čím dál více bojují i ženy ve středním věku a ani muži nejsou výjimkou. Když se řeknou poruchy příjmu potravy, většině z nás se vybaví anorexie, bulimie a záchvatovité přejídání. V dnešní době však vlivem nadměrné až nezdravé snahy o zdravý životní styl k těmto poruchám řadíme ještě poměrně novou ortorexii, bigorexii nebo drunkorexii.

Mentální anorexie

Anorexie je duševní nemoc a mezi ostatními poruchami vede v počtu úmrtí na následky zdravotních komplikací anebo v důsledku úzkostí a depresemi dokonce sebevraždou. Ten, kdo anorexii podlehne, postupně přestává jíst, až jídlo odmítá úplně. Jde o narušený vztah k jídlu, kdy již není možné své dietní chování ovládat a s hubnutím přestat. Tento člověk má pro své okolí spoustu výmluv a vysvětlení a jeho cíl hubnout se nemění. Anorektici, kteří jsou již kost a kůže se stále vnímají jako tlustí.

Mentální bulimie

Mentální anorexie se však často prolíná s mentální bulimií. To je duševní porucha, kdy se hladovění střídá s fázemi nekontrolovatelného jedení. Následují pak výčitky a vymýšlení způsobů, jak se snědeného jídla zbavit. Často pak sáhne po projímadlech nebo vyvolává zvracení. Poté opět drží hladovku a situace se neustále opakuje. Oproti anorexii však lidé s bulimií mívají normální postavu. O jejich problému si tak okolí dlouhé roky nemusí vůbec všimnout.

Záchvatovité přejídání

I zde se jedná o psychickou poruchu. Nemocný člověk tak často střídá období diet, kdy se velmi omezuje v jídle a následně přijde období, kdy ztrácí sebekontrolu nad množstvím zkonzumovaného jídla. Lidé trpící záchvatovitým přejídáním nejsou schopni přestat ani v momentě, kdy už jsou nasyceni. Přesto však záchvatovité přejídání nemusí být vždy spojeno s nadváhou z důvodu prokládáním hladovky, diety nebo intenzivním cvičením.

Ortorexie

Ortorexie je charakterizovaná jako posedlost jíst zdravě. Na tom by ještě nebylo nic špatného. Jenže jde o atypické chování, kdy takto nemocný člověk může utrpět psychickou újmu z toho, pokud nebude jíst zdravé jídlo. Tito lidé často nakupují potraviny pouze v bio kvalitě, navštěvují pouze obchody se zdravou výživou, a nakonec jim ani tyto potraviny nejsou dost zdravé na to, aby to mohli zkonzumovat. Takovýto člověk musí mít stále svůj jídelníček pod kontrolou a mnohdy ze své stravy vylučuje čím dál tím víc pokrmů, aby se „cítil lépe“. Často tito jedinci bývají zastánci určitého výživového směru. Jsou přesvědčeni, že právě tento směr je ten správný a mnohdy své okolí nutí, aby i oni tomu uvěřili a řídili se striktními pravidly. Tito lidé však často bývají vyloučeni ze společnosti. Ortorektik se ani nemůže najíst v restauraci, protože by neměl kontrolu nad kvalitou, původem a přípravou pokrmu.

Bigorexie

Trochu atypickou poruchou je bigorexie, což charakterizujeme jako posedlost vlastním vzhledem, závislost na posilování. Jde vlastně o opak anorexie. Jedinci si připadají příliš hubení, slabí a snaží se být co nejsvalnatější. Většinu času tito lidé tráví v posilovnách, kolikrát zanedbávají i své pracovní a rodinné povinnosti, jen aby mohli cvičit. Jelikož však pouhým cvičením nejsou schopni dostát dokonalé postavy, pomáhají si často steroidy a nadměrně užívají i další doplňky, které pro tělo nejsou vůbec dobré.

Drunkorexie

Tato nemoc je relativně nová, říká se jí také alkorexie. Jedná se také o poruchu příjmu potravy. Takovýto člověk si striktně hlídá jídelníček, aby se večer mohl napít alkoholu. A jelikož je alkohol doslova kalorickou bombou, drunkorektik si je toho velmi dobře vědom, a proto se záměrně celý den velmi v jídle omezuje. Nemocný zažívá podobné úzkosti kolem jídla stejně jako u ostatních poruch příjmů potravy. Trápí ho deprese, je nespokojený s vlastním tělem a alkohol je pak to jediné, co mu pomůže se uvolnit. Tito lidé si často ani neuvědomují, jak jim může kombinace hladovění a nadužívání alkoholu na prázdný žaludek uškodit.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.