Konec roku je spojen bouřlivými oslavami, při kterých nechybí na stole spousty jídla a pití. Tento den bývá pro naše trávení doslova zatěžkávací zkouškou. Spousta lidí právě v tento den přemýšlí stylem: „Dnes se ještě pořádně najím a od zítřka už začnu hubnout“ nebo „Tohle je můj poslední chlebíček“. Stravovací návyky ale máme hluboko zaryté do kůže, a tudíž je nelze změnit přes noc. K dlouhodobému úspěchu je třeba zařazovat změny postupně, a nejlépe bychom měli začít už před silvestrovskými radovánkami.
Neznamená to, že si nemůžeme dopřát nějakou tu neřest, ale rozhodně bychom se neměli přejídat. Silvestr není jen o jídle. Jde především o příjemné zábavě a o setkání s přáteli, se kterými je nám dobře. Dobré jídlo a pití proto berme jen jako doplněk. Na druhou stranu to neznamená, že po celý večer budeme chroupat jen zeleninu a popíjet zeleninové smoothie. Je třeba ale udělat jakýsi kompromis, aby nám nebylo z těžkého jídla špatně, ale aby nám pohoštění chutnalo a lahodilo našemu oku.
Největší chybou, jakou můžeme udělat, je celý den nejíst a „šetřit“ se na večer. Během dne je třeba dávat si stejné porce jídla, jako jsme zvyklí z jiných dní. Jedině tak nebudeme mít tendence se večer přejídat.
Pokud se o Silvestra nechceme pečiva úplně vzdávat, je vhodné nahradit při přípravě jednohubek klasické bílé pečivo např. celozrnným nebo žitným kváskovým chlebem nakrájeného na kostičky, které případně můžeme opéct v troubě. Žitný kváskový chléb je pro naše tělo lépe stravitelný, celozrnný chléb nás zase díky obsahu vlákniny více zasytí. K přípravě chlebíčků lze také použít nízkosacharidový chléb, případně pomazánky namazat na kolečka okurek, čtverečky paprik nebo kostičky tvrdého sýra.
Pomazánky bychom neměli kupovat, ale připravit si je sami doma. Jedině takto budeme mít přehled o složení. Tučné majonézy a máslo lze nahradit tvarohem nebo jogurtem. Aby chlebíček lahodil oku, můžeme pomazánky na pečivo potírat vidličkou nebo použít cukrářský sáček.
Ani na silvestrovském stole by zelenina neměla chybět. Může být pokrájena do různých tvarů, aby byla atraktivní jak pro dospělé, tak pro děti. Mrkev či řapíkatý celer lze pokrájet na hranolky nebo plátky, dát do skleničky a k nim si připravit dip z tvarohu ochucený česnekem a bylinkami nebo humusem připraveného z cizrny.
Při přípravě mysleme na to, pro kolik lidí pohoštění připravujeme. Pokud se jedná o čtyř až šestičlennou skupinu, bohatě postačí 1-2 druhy pomazánek, 1 oblíbený pokrm z teplé kuchyně a 1-2 druhy zobání. Berme silvestrovské pohoštění jako večeři, kterou připravujeme jen o nějakého člověka navíc. Pokud bude jídla nadbytek, budeme mít tendence ho dojídat ještě další dny, protože nám bude líto ho vyhodit.
Pokud se alkoholu nechceme zcela vzdávat, nejmenším zlem je volit bílé suché víno nebo vinný střik. Během celého večera bychom neměli zapomínat i na dostatečné množství čisté neperlivé vody.
Dětem místo přeslazených džusů a sirupů lze připravit kvalitní ovocný čaj, který můžeme případně vychladit a dozdobit ovocem nebo lístky máty.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.