Warfarin je lék, který se používá k léčbě nebo prevenci při srdečně-cévních onemocnění, při vyšším riziku krevních sraženin, trombóze nebo u plicní embolie. Při léčbě warfarinem je třeba vycházet ze zásad zdravé výživy. Hubnutí dietou It‘s my life! není pro tyto jedince kontraindikací. Pravidelné užívání warfarinu však vyžaduje speciální přístup k jídelníčku oproti standardnímu režimu a to konkrétně regulovaný příjem vitamínu K.
Příjem vitamínu K je pro tělo důležité pro správné srážení krve. Warfarin srážení krve naopak zpomaluje. Vysoká hladina vitamínu K v těle tlumí účinek warfarinu – tím se zvyšuje riziko krevních sraženin. Abychom tedy zajistili stabilní účinek warfarinu, je třeba potraviny s vitamínem K přijímat vyváženě bez výrazných výkyvů. Neznamená to tedy vyloučit z jídelníčku všechny potraviny obsahující vitamín K, ale zařazovat tyto potraviny ve vyváženém, stabilním množství a nepřehánět to s velkými dávkami nárazově. Doporučené množství přijatého vitamínu K pro muže kompenzované warfarinem je 80µg za den, u žen 70µg.Vitamín K najdeme převážně v produktech rostlinného původu (např. listová zelenina), ale nevyhýbá se ani produktům živočišným (např. játra).
Pro snadnější orientaci nabízíme přehled základních potravin, jimiž se můžou klienti s medikací warfarinu řídit jak během hubnutí, tak i v běžném stravování. Potraviny s nízkou hladinou vitamínu K lze konzumovat bez omezení, se střední hladinou lze zařazovat občas nebo v menším množství. Potraviny s vysokou hladinou vitamínu K je třeba zařazovat jen ojediněle nebo jen na dozdobení jídla.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.