• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Štědrovečerní večeře bez výčitek

Čas vánočních svátků se blíží a s nimi i časté obavy spojené s nežádoucími narůstajícími kilogramy. Vánoce jsou svátky, při kterých se sejde celá rodina a nechybí ani spousta jídla. Mnozí pak podlehnou touze „ochutnat vše“ a často tak dochází k záchvatovitému přejídání. Jídlo nám přináší radost, potěšení, uklidnění, ale často nedomyslíme důsledky. Vlivem nadměrné konzumace jídla dochází k zažívacím potížím a k pozdějším výčitkám způsobeným nárůstem hmotnosti. Češi se řadí mezi nejobéznější národ v celé Evropě. Mnozí z nás trpí řadou onemocnění způsobené právě obezitou (vyšší krevní tlak, cholesterol, diabetes, …), proto bychom se nad skladbou vánočního menu měli vážně zamyslet.

Nejčastěji se štědrovečerní večeře skládá z rybí polévky, bramborového salátu a smaženého kapra. Pokud ponecháme tradiční recepturu takovéto večeře, přidáme k tomu pár kousků cukroví a zapijeme alkoholem, můžeme se přiblížit až k 8000 kJ. Takovéto energetické množství přibližně odpovídá doporučenému dennímu příjmu dospělé ženy s průměrnou pohybovou aktivitou. Štědrovečerní večeři však můžeme odlehčit, a přitom ji ponechat chuťově výbornou a sváteční.

Rybí polévka

Energetickou hodnotu rybí polévky často zvyšuje zahuštění pomocí jíšky a přidaná smetana. Rybí polévku však můžeme připravit i v odlehčené verzi. Na přepuštěném másle orestujeme nadrobno pokrájenou kořenovou zeleninu, zalijeme rybím vývarem, okořeníme a přidáme rybí maso. Na závěr odebereme část polévky, kterou ponorným mixérem rozmixujeme a vrátíme zpět do polévky. Vyhneme se tak zahuštění moukou a tím se výrazně sníží energetická hodnota polévky.

Bramborový salát

Bramborový salát se dá připravovat na několik možných způsobů. Co domácnost, to jiný bramborový salát. Pokud chceme bramborový salát odlehčit, je žádoucí vynechat uzeninu a zařadit vařenou kořenovou zeleninu. Mnozí bramborový salát spojují majonézou. Majonézu můžeme nahradit majonézou light, případně nakombinovat s jogurtem. Na přípravu salátu můžeme použít i jogurtovou zálivku nebo kombinaci citronové šťávy, hořčice a oleje. Zastánci Low Carb stravování nahrazují brambory celerem. Namísto bramborového salátu se tak dá připravit salát celerový.

Smažený kapr

Pokud si nechceme smaženého kapra na štědrovečerní večeři zcela odepřít, snažme se držet určitých rad. Používejme tuky vhodné ke smažení a vyhněme se smažení na tucích přepálených. Mezi zcela nevhodné tuky ke smažení patří slunečnicový olej, panenský olivový olej, máslo nebo margaríny. Tyto tuky se přepalují už při nízké teplotě, tím vznikají toxické a karcinogenní látky, které se pak následně dostávají do pokrmu. Ani sádlo není nejvhodnější variantou, jelikož obsahuje nasycené mastné kyseliny, které přispívají ke zvýšení cholesterolu v krvi. Vhodnou variantou na smažení je řepkový olej, rafinovaný olivový olej nebo přepuštěné máslo (ghí). Po vyjmutí kapra z pánvičky ho důkladně vysušíme ubrousky, případně krátce smočíme v hrnci s vroucí vodou. Přebytečný tuk vroucí voda pohltí, a přitom si kapr zachová svoji chuť.

Jestliže se chceme vyhnout klasickému trojobalu a smažení, můžeme si kapra upéct např. na másle s bylinkami, případně použít i jinou mořskou rybu. Tučné mořské ryby obsahují více omega3 mastných kyselin a jód. Tyto ryby můžeme nejen upéct, ale i podusit v páře, případně orestovat na pánvičce.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.