• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Jak se stravovat na výletě?

Teplé počasí nás v tomto čase láká vyrazit si někam na ven. Ať už se chystáme na krátkou procházku, celodenní výlet či na několik dní pod stan, měli bychom si dopředu promyslet, co tam vlastně budeme jíst.

Nepřibrat a zároveň si výlet užít by chtěl asi každý z nás. Tím spíše bychom neměli ponechávat osudu, co se kde naskytne a jídlo si předem naplánovat. Je pravdou, že dnešní doba nahrává zdravější gastronomii. Člověk by řekl, že místní restaurace bude nabízet i tomu odpovídající jídlo. Bohužel však ve většině turisticky atraktivních centrech stále najdeme nejčastěji v nabídce natolik oblíbený smažený sýr s hranolkami, hamburger, opékané klobásky či další rychlovky.

Dovolená sice není o počítaní kalorií, ale měli bychom si vyhodnotit, zdali jsme schopni během výletu spálit tolik energie, abychom si takový bohatý oběd mohli dopřát. Celodenní výlet totiž mnohdy nevypadá tak, že bychom celých 8 hodin strávili na nohou. Spoustu času nám zabere kochání na krásný výhled či posezení u občerstvení, a právě tomu bychom jídlo měli přizpůsobit.

Občerstvení si můžeme připravit z domova anebo se spolehnout na místní restauraci. V tomto případě je ale třeba pečlivě vybírat a jídlo si umět správně zvolit.

Stravování v restauraci

 

Spousta lidí je zvyklá si dávat před hlavním chodem polévku. Pokud se jedná o vývar, není co řešit, ten si můžeme dopřát před jakýmkoliv obědem. Pozor bychom si však měli dát na těžké polévky, jako je gulášová, zelňačka, kulajda apod. Tyto polévky jsou samy o sobě velmi energeticky bohaté. Pokud k ní ještě přidáme pečivo a následně doplníme hlavním chodem typu kachna se zelím nebo smaženým řízkem, dostaneme do sebe ohromné množství kalorií, které většina z nás nestihne ani během výletu spálit. Preferujme tedy vývar a rozhodně již k nim nezařazujme pečivo. Pokud si přeci jen dopřejeme polévku hutnější, pak následující hlavní jídlo volme lehčí např. v podobě zeleninového salátu s tuňákem.

Tuňák a jeho účinky na zdraví

U hlavního jídla bychom vždy měli dbát hlavně na dostatek bílkovin a vlákniny v naší stravě. 1/3 talíře by tak měla obsahovat bílkovinu (maso, rybu, vejce, tofu), alespoň 1/3 talíře by měla tvořit zelenina a maximálně 1/3 talíře vhodná příloha (brambory, těstoviny, rýže, …). Často, když si v restauraci objednáme např. rizoto s kuřecím masem, můžeme si všimnout, že skoro celý talíř tvoří sacharidová rýže a maso najdeme ve velmi omezeném množství. Rýži však nemusíme sníst celou a celé jídlo doplníme salátem. Nejvhodnější a často nejdostupnější jídla tvoří trojkombinace jídel maso/zelenina/příloha např. vepřové v mrkvi s bramborem nebo pečené maso se špenátem a bramborem.

Jídlo připravené z domova

Přestože se chystáme na náročný pěší výlet, rozhodně bychom neměli dávat přednost svačinkám typu: řízek mezi dvěma chleby či oplatku přezdívanou „energie sbalená na cesty“ a celé to navíc zapít slazenou limonádou. Taková jídla nás akorát unaví, a díky absenci vlákniny budeme mít opět brzy hlad.

Pokud nás čeká jednodenní výlet, volme více menších svačinek. Vhodnou variantou jsou například proteinové tyčinky či sušené maso. Bílý chléb nahraďme celozrnným a doplňme kvalitní šunkou, sýrem či vařeným vajíčkem. Nezapomeňme také na zeleninu a láhev neperlivé vody.

Proteinové tyčinky

Jestliže se rozhodneme pro výlet na více dní třeba někam pod stan, kde nemáme možnost ledničky, pak vhodnou variantou jsou například konzervy tuňáka či konzervy luštěninové (cizrna, fazole,…). Můžeme si také s sebou vzít přílohy typu rýže/těstoviny a nad ohněm v kotlíku si je pak následně uvařit. Zeleninu a ovoce pak můžeme dokoupit na místě, stejně tak potraviny, které rychle podléhají zkáze (např. jogurty, kefíry).

Ať už zvolíme jakoukoliv formu stravování, neměli bychom zapomínat na pitný režim. Obzvlášť v teplých dnech bývá organismus mnohem náchylnější k dehydrataci. Nejpřirozenější pro tělo je čistá neperlivá voda pokojové teploty, kterou lze v případě potřeby dochutit citronem nebo listy máty či meduňky. Pro doplnění tekutin však můžeme volit i slabý čaj.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.