• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Podvýživa dětí

Podvýživa dětí je způsobena nedostatečným přísunem základních živin ve stravě. Velmi často bývá podvýživa spojována s problémy hladu v rozvojových zemích. Podvyživené děti však najdeme i v moderních vyspělých zemích. Čím dál tím více dětí trpí obezitou. Přesto se ve většině případů se jedná zároveň i o podvýživu, jelikož ve stravě nepřijímají dostatek kvalitních bílkovin, vitamínů, minerálů a stopových prvků. Dle WHO (světové zdravotnické organizace) trpí podvýživou až 30 % českých dětí z důvodu špatného stravování a nevyváženého jídelníčku. V tomto případě můžeme mluvit o tzv. skryté podvýživě. Tento stav vzniká při jednostranné stravě s nedostatkem kvalitních živin, při převaze české kuchyně a fast foodů v jídelníčku (nadbytek kalorií a nedostatek živin), pokud je v jídelníčku převaha průmyslově zpracovaných a nevýživných potravin nebo při nedostatku čerstvého ovoce a zeleniny.

Podvýživa dětí a zdravé stravování

Děti snadno podléhají vzorovým příkladům svých rodičů. Pokud tedy rodiče upřednostňují v přílišném spěchu rychlé formy stravování, pak správným stravovacím návykům budou dítě těžko učit. Proto je nesmírně důležité, aby stravu, o které přesvědčujeme děti, jedli také rodiče. V rodinách, kde se rodiče stravují zdravě, pravidelně sportují a dodržují pravidelný spánkový rytmus, děti přirozeně své rodiče následují. Je také vhodné děti co nejčastěji zapojovat do pomáhání s vařením, příprav svačin a nákupů. Děti si většinou samy jídlo nepřipravují a často sahají po snadno dostupných věcech. Proto je třeba jim nabízet zdravé možnosti a omezit přístup k nevhodným potravinám.

Předškolní děti

V předškolním období by již děti měly znát základy stolování i jasný přehled o tom, co je základem zdravého jídla. Měly by mít návyky jíst vsedě, v klidu a potravu dostatečně kousat. Důležité také je, aby se děti naučily neuzobávat mezi jídly. Děti by měly jíst 4-5x denně v pravidelnou denní dobu. Pro vyvíjející organismus je pravidelnost důležitější než u dospělého člověka. Snídaně by měla pokrýt 20 % celodenní stravy, přesnídávka 5-10 %, oběd 35-40 %, odpolední svačina 10 % a večeře 20-30 %. Ke snídani jsou vhodné mléčné nápoje a např. ketochléb s tvarohovou, sýrovou nebo vajíčkovou pomazánkou. Přesnídávka může být sestavena z ovoce v kombinaci s jogurtem. Oběd by měl obsahovat libové maso, přílohu a zeleninu. Na odpolední svačinu můžeme volit kombinaci sladkého chleba s oříškovým krémem. K večeři jsou vhodné různé kaše a nákypy. Do jídelníčku dětí je vhodné zařazovat co nejvíce ovoce a zeleniny. Také mléčné výrobky a žloutek jsou významnou a nenahraditelnou složkou potravy. Maso je vhodné libové a dobře tepelně ošetřené, ryby jsou vhodné až pro děti starší 1 roku. Za nevhodné je považováno zařazování luštěnin a většího množství vajec, jelikož jsou příliš těžké a zvyšují činnost celého trávicího ústrojí.

Školní děti

V průběhu školních let je dítě denně v kontaktu s obrovským kolektivem dětí. Často vlivem tohoto kontaktu s okolím dochází k porušování zásad správné výživy. Na děti působí reklamy, nabídky rychlých občerstvení a automaty s nevhodnými nápoji. U dětí se tak vytvářejí nevyhovující návyky na jídla. Děti by neměly snídat ve spěchu nebo dokonce snídani začít šidit. Výběr jídel je přibližně stejný jako u předškolních dětí. Do jídelníčku již však můžeme zařazovat celá vejce a masa v různých úpravách. Pokud má dítě dostatek pohybové aktivity, není vhodné omezovat jídelníček a nutit je ke konzumaci potravin s nižším obsahem cukrů a tuků. Pouze v případech školáků s nadváhou se doporučuje snížit energetický obsah potravin pod dohledem nutričního terapeuta, výživového poradce nebo lékaře.

Dospívající děti

V období dospívání se výrazně zvyšuje potřeba kvalitních bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Bohužel v tomto období často odmítají adolescenti jakékoliv rady dospělých. Mají tendence do stravy zařazovat jídla rychlého občerstvení, smažená jídla, rohlíky se salámem apod. U děvčat se objevují poruchy příjmu potravy, jako jsou anorexie a bulimie. V této době je však důležitý příjem plnohodnotné stravy a nenasycených mastných kyselin. Stejně tak jsou prospěšné zakysané mléčné výrobky, ovoce, zelenina,… Teenageři  jsou však děti již téměř dospělé a životní styl z rodiny je jasně definován. Proto stravovací návyky jsou téměř neměnné a jen silná vůle a dostatečná motivace jedince může stravovací návyky změnit.

Veďte proto své děti ke správné výživě již od útlého věku, protože si stravovací návyky ponesou po celý zbytek života i pro další generace.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.