• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Jak se zbavit závislosti na cukru?

Patříte mezi ty, kteří neustále bojují s nadváhou? Možná Vás jistě překvapí, že na vině nejsou ani tak potraviny s vyšším množstvím tuku, ale právě potraviny obsahující vysoké množství cukrů. Lidské tělo určité množství cukru potřebuje. Cukr neškodí, pokud se konzumuje v rozumné míře a pokud máme dostatek pohybu. Dle WHO (světové zdravotnické organizace) by příjem cukrů neměl přesahovat více jak 5 % celkového denního příjmu. Většina lidí však konzumuje cukr v nadbytečné míře a mnohdy si to ani neuvědomí.

Cukr není jen bílá kostka, kterou si osladíme kávu

Zapomínáme na skryté cukry v potravinách. Výrobci je přidávají do instantních jídel, dochucovadel, směsi koření, a to hlavně proto, aby vylepšili chuť. V dnešní době, kdy spoustu lidí mívá sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu, tělo přijímaný cukr nevyužije, nestihne ho spálit a tím se zmetabolizuje do podkožního a viscerálního tuku. Tímto dáváme tělu možnost si tuk uložit na horší časy a dochází k nadváze, což přispívá k řadě onemocnění jako vysoký cholesterol, krevní tlak, náběh na cukrovku, kardiovaskulární onemocnění, problémy s početím aj. Vyšší konzumace cukru také brání v těle obnově kolagenu a urychluje se tím stárnutí organismu.

Proč tedy vůbec přijímáme tak vysoké množství cukru?

Za všechno může dopamin – lidově se mu také říká hormon štěstí. Přijímaný cukr v těle uvolňuje dopamin, což navozuje krásný slastný pocit, radost, euforii, uklidnění a uvolnění. Na tom by ještě nebylo nic tak zlého, ovšem s nadbytečným přijímáním cukru se dopaminové receptory v těle otupují a tím dáváme tělu signál větší a větší potřebu přijímat cukr. Takto dochází k závislosti stejné, jako je třeba závislost na alkoholu, tabákových výrobcích nebo drog.

Mnozí lidé mají tendenci z neznalosti vyměňovat bílý cukr např. za hnědý či používat jiná sladidla. Je důležité si však uvědomit, že ať používáme jakýkoliv cukr, stále je to cukr a způsobuje závislost. Dokonce ani nahrazování ovocem není pro lidské tělo žádná výhra, jelikož fruktóza (ovocný cukr) zvyšuje hladinu tuků v organismu a způsobuje ztučnění jater.

Závislost na cukruNaše tělo je schopné využívat 2 druhy energie:

  1. z cukrů – rychlý a pohotový zdroj energie, který nevydrží příliš dlouho, a proto může docházet k výkyvům energie během dne což vede i k dřívější únavě;
  2. z tuků, respektive z ketonů, což je vedlejší produkt při odbourávání tukové tkáně. Mozek však funguje mnohem lépe při využívání ketonů, jelikož nedochází k výkyvům energie, jako to bývá z přijatých „rychloenergetických“ cukrů.

Čím tedy nahradit cukr? Ideálním řešením je „Low Carb“ stravování, které je základem i pro vývoj produktů diety It’s my life!. Jedná se o stravování, při kterém omezujeme v těle sacharidy a zvýšíme příjem kvalitních bílkovin a tuků. Sacharidy v omezeném množství volíme spíše komplexní např. v luštěninách, semínkách, obilovinách apod. Tímto organismu dodáme více dlouhodobé energie a nebudeme mít potřebu dojídat se sladkostmi. Důležité je také sledovat etikety na potravinách a nápojích.

Správný stravovací režim již od útlého věku

Měnit stravovací návyky v průběhu života bývá mnohdy obtížné. Jako malé děti jsme byli z domova zvyklí na určitý režim, který si s sebou neseme do dalších let. V pozdějším věku nám přemíra cukrů může způsobovat zdravotní potíže. Bohužel mnohdy na to přijdeme, až už je pozdě. Jděte proto příkladem i svým dětem a naučte je jíst zdravé alternativy už od mala. První příkrmy volte zeleninové. Jakmile začnete ovocem, dítě pozná jeho příjemnou sladkou chuť a k zelenině se bude hůře vracet. Stejné je to tak i s nápoji. Sladké šťávy ani čaje děti nepotřebují. Děti v útlém věku ještě nemají tak vyvinuté chuťové pohárky a na co je naučíte, tak se budou stravovat i po zbytek svého života.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.