• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Dochuťte si jídlo zdravěji

Patříte mezi lidi, kteří si nedokáží jídlo bez dochucovadel představit? Nadměrné používání dochucovadel se nedoporučuje z důvodu vysokého obsahu energetické hodnoty a mnohdy i soli. Také zbytečně ničí přirozenou chuť jídla. Nicméně se jich rozhodně nemusíme vzdávat a vyřazovat je z našeho jídelníčku. V malé míře si je příležitostně dopřát můžeme, avšak za předpokladu, že budeme věnovat větší pozornost etiketám a pečlivě si výrobky vybírat podle jejich kvality. Čím bychom se tedy při jejich výběru měli řídit?

KEČUP
Kečupy jsou v česku velmi oblíbeným dochucovadlem. Jelikož ale hlavní surovina – rajčata – nepatří zrovna mezi nejlevnější druhy zeleniny, patří kečupy mezi nejvíce falšovanou potravinou na trhu. Pokud si kečup kupujeme, měl by obsahovat alespoň 200g rajčat na 100g finálního produktu. Vařením a odpařováním se kečup přirozeně zahušťuje. Jestliže při výrobě bylo použito rajčat méně, výrobci jsou pak nuceni kečup zahušťovat různými škroby. Kečupy, které mají největší podíl rajčat bývají označeny slovy „Prima“, „Extra“ nebo „Speciál“. Oproti tomu označené výrobky jako „kečupová omáčka“ nebo „kečupová pochoutka“ jsou kvalitativně nejhorší.
Zvláštní pozornost bychom také měli věnovat obsahu přidané soli, který by měl obsahovat méně než 1g na 100g výrobku. Kečupy obsahují velké množství cukru, proto bychom se měli snažit zařazovat je jen občas.

MAJONÉZA
Majonézy patří mezi energeticky bohatá dochucovadla. Obsahují hodně tuků a to právě z důvodu, že se vyrábí z oleje a žloutků. Pokud si tedy majonézu dopřejeme, měli bychom zůstat u jedné lžíce např. pro ochucení zeleninového salátu. Ve větší míře se stává doslova kalorickou bombou. Alternativou může být odlehčená forma majonéza light, kde obsah tuku bývá 3x nižší.
Při výběru majonézy bychom měli na etiketě sledovat obsah nasycených mastných kyselin, který by neměl překročit 30% obsahu výrobku. Obsah pasterovaných vaječných žloutků by neměl klesnout pod 2%. Kvalitnější majonézy bývají připravovány z řepkového oleje, který je z hlediska složení považován jako jeden z nejvhodnějších.

HOŘČICE
Na trhu se můžeme setkat s různými druhy hořčic. Nejběžnější, které všichni známe jsou plnotučná a kremžská. Dále se pak můžeme setkat se speciálními druhy dijonské, francouzské, anglické, které jsou více kořeně, palčivé nebo obsahují stopy zeleniny či ovoce.
Přestože plnotučná hořčice bývá pro mnohé z nás z hlediska svého názvu velkým strašákem, možná některé překvapí, že právě plnotučná hořčice je mnohem vhodnější než třeba kremžská. Polotučná hořčice je méně kalorická a obsahuje o více jak polovinu sacharidů méně.
Při výběru bychom měli velký důraz klást na složení. Hořčice by neměla obsahovat barviva ani konzervanty. Naopak by ve složení výrobku mělo figurovat hořčičné semínko, voda, ocet, obsah sodíku pod 1g na 100g výrobku a minimální množství přidaného cukru.

DIPY
Nejvhodnější variantou dochucení pokrmů z hlediska nutričních hodnot bývá dip z jogurtu nebo zakysané smetany, který si sami doma připravíme. Nejsou tak tučné a kaloricky bohaté a pochutnáme si na nich úplně stejně. Hodí se jak k pečenému masu, tak třeba ke grilované zelenině. Dip můžeme ochutit dle svých chuťových preferencí česnekem, chilli, pažitkou, koprem, mátou, kvalitní hořčicí, ale sáhnout můžeme také po uvařených a rozmixovaných luštěninách nebo spařených loupaných rajčatech.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.