V obchodech nalezneme nespočetné množství pečiva, které nás láká svou vůní, chutí, barvou a také konzistencí. Přestože spousta lidí si je vědoma, že bychom měli preferovat pečivo celozrnné, většina z nás má problém tento druh rozpoznat. Některé druhy pečiva se svou barvou tváří jako zdravé. Pokud k němu navíc výrobce přidá název „cereální“, podlehneme marketingovému triku, přičemž koupíme výrobek, který pro naše tělo zdaleka není tak prospěšný, jak se na první pohled původně zdálo. Čím bychom se tedy při výběru pečiva měli řídit?
CEREÁLNÍ NEZNAMENÁ CELOZRNNÉ
Cereální je všechno pečivo, které je vyrobené z obilí. Tedy je to všechno pečivo, které nám pultový prodej nabízí. Rozhodně to neznamená, že by bylo více zdraví prospěšné. Cereální může být nazván jakýkoliv bílý rohlík nebo houska.
Na celozrnné pečivo na pultech málokdy narazíme. Většinou se prodává totiž balené. Za celozrnné pečivo považujeme takové, které je vyrobeno převážně z celozrnné mouky, tedy z celé obilky, v pečivu zůstává zachováno úplně všechno. Neodstraňují se otruby ani klíčky a je tedy bohaté na vlákninu. Orientovat se můžeme také pohmatem. Celozrnné pečivo bývá tužší, a to právě kvůli vysokému obsahu vlákniny, která na sebe váže vodu.
VÍCEZRNNÉ NENÍ TOTÉŽ JAKO CELOZRNNÉ
Vícezrnné pečivo můžeme na pultech nalézt častěji. Vícezrnné znamená, že na výrobu bylo použito více druhů mouky např. kombinace pšeničné, žitné, ovesné. Vůbec to ale neznamená, že zde najdeme mouku celozrnnou.
POZOR NA BARVU PEČIVA
Spoustu lidí se řídí výběrem pečiva podle barvy. Tmavá barva ale nikdy není zárukou pečiva celozrnného. Tmavé pečivo bývá často dobarvováno karamelem. Tím v nás často vytváří mylné představy o tom, že kupujeme celozrnný výrobek. Tmavé pečivo, které výrobce obarví karamelem tak může získat dokonce ještě vyšší kalorickou hodnotu než běžné bílé pečivo. Často se takto obarvují kaiserky. Dojem celozrnnosti kaiserky způsobuje pouze barva a semínka na povrchu. Ve skutečnosti se však jedná o pečivo vyrobené z bílé mouky. Pokud k tmavé kaiserce výrobce uvede ještě název „cereální“, pak to pro spotřebitele vypadá velice lákavě, ale skutečnost je jiná.
Tmavá barva pečiva však může být způsobena i žitnou moukou. Je tedy třeba se vždy řídit složením výrobku.
JAKÉ PEČIVO JE NEJPROSPĚŠNĚJŠÍ?
Při výběru pečiva bychom se měli řídit především složením a obsahem vlákniny. U výrobku je vždy napsané, jestli se jedná o pečivo pšenično-žitné nebo žitno-pšeničné. Podle legislativy musí být suroviny řazeny sestupně tak, kolik toho podle množství obsahují. Tedy u žitno-pšeničného pečiva víme, že převažuje žitná mouka. Vždy se snažíme upřednostňovat žito před pšenicí, jelikož obsahuje více vlákniny i minerálních látek. Žitné pečivo se také tak rychle nekazí, tudíž nám i déle vydrží.
Co se týče obsahu vlákniny, mělo by pečivo obsahovat alespoň 6g vlákniny na 100g pečiva, případně by na sáčku mělo být napsané „s vysokým obsahem vlákniny“.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.