V dnešní době pro řadu domácností je typický český oběd tvořen polévkou a hlavním jídlem. Jídla se často skládají z tučnějších druhů mas, zahuštěných polévek a příloh v podobě knedlíků nebo těstovin. Zelenina a celozrnné výrobky se na talíři objevují velmi zřídka a tím klesá i množství vlákniny přijaté potravou.
Česká kuchyně se díky vysokému příjmu tuku a energetické hodnoty za dietní příliš nepovažuje. To však neznamená, že bychom ji měli odsuzovat jako nevhodnou pro zdravý životní styl. Ve zdravém jídelníčku je vždy důležitý správný poměr sacharidů, tuků, bílkovin a dostatečné množství vlákniny. Pokud tomu tedy jídlo přizpůsobíme, nemusíme mít žádné výčitky.
Vždy bychom měli dbát hlavně na dostatek bílkovin a vlákniny v naší stravě. 1/3 talíře by tak měla obsahovat bílkovinu (maso, rybu, vejce, tofu), alespoň 1/3 talíře by měla tvořit zelenina a maximálně 1/3 talíře vhodná příloha (brambory, těstoviny, rýže,…). Nemusíme se bát ani svíčkové omáčky, pokud není zahuštěná jíškou, ale pouze kořenovou zeleninou. Místo pěti knedlíků sníme jen dva nebo přílohu vyměníme za jinou. Nejvhodnější a často nejdostupnější jídla tvoří trojkombinace jídel maso/zelenina/příloha např. vepřové v mrkvi s bramborem nebo pečené maso se špenátem a bramborem.
Ve většině domácností se moukou nebo jíškou zahušťují jak polévky, tak i omáčky. Jídlu tím ale dodáváme zbytečné prázdné kalorie navíc. Lze zahušťovat mnohem zdravěji např. rozmixovanou kořenovou zeleninou nebo bramborem. Světlé omáčky lze zahustit rozmixovanou cuketou nebo kedlubnou. U většiny polévek jako je bramboračka nebo zelňačka lze část polévky odebrat, rozmixovat ponorným mixérem a rozmixovaný obsah vrátit zpět do hrnce.
Většina Čechů je zvyklá si dávat před hlavním chodem polévku. Pokud se jedná o vývar, není co řešit, ten si můžeme dopřát před jakýmkoliv obědem. Pozor bychom si však měli dát na těžké polévky, jako je gulášová, zelňačka, kulajda apod. Tyto polévky jsou samy o sobě velmi energeticky bohaté. Pokud k nim ještě přidáme pečivo a následně doplníme hlavním chodem, dostaneme do sebe ohromné množství kalorií, které většina z nás nestihne spálit a dojde k ukládání do tuků. Preferujme tedy častěji vývary a rozhodně již k nim nezařazujme pečivo. Pokud si jednou za čas dopřejeme polévku hutnější, následující hlavní jídlo volme lehčí např. v podobě zeleninového salátu s tuňákem.
Pro českou kuchyni je typické používání velkého množství tuku, a to především těch nasycených, jako je sádlo, máslo či tučnější masa. Místo sádla jsou vhodnější rostlinné oleje např. řepkový olej, který se nepřepaluje a obsahuje zdraví prospěšné látky. Tučnější masa vyměňme se libovější druhy. Místo bůčku si dopřejme libovou kýtu nebo alespoň plecko. Během vaření nebo po vystydnutí pokrmu je vhodné odstranit viditelné části tuku.
Energetickou hodnotu celého jídla nám můžou zvedat nápoje, obzvlášť, pokud si dopřejeme natolik oblíbené české pivo. Ani sirupy či limonády nejsou z hlediska obsahu cukru zrovna vhodnou variantou. Nejlepší volbou je čistá neperlivá voda, kterou případně můžeme doplnit citronem, mátou, či salátovou okurkou.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.