• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Které superpotraviny podpoří vaše zdraví?

Superpotraviny – označované také jako superfoods – by vám v jídelníčku určitě neměly chybět. Vyznačují se vysokým podílem důležitých živin v přírodní formě a jsou velmi prospěšné pro zdraví. Které potraviny a doplňky stravy to jsou?

Ačkoliv si superpotraviny získaly pozornost především v posledních letech, nejsou žádnou novinkou. Mnohé civilizace je totiž konzumují už celá staletí až tisíciletí. A vědí proč!

Které superpotraviny do jídelníčku zařadit a proč?

Superpotraviny jsou pro naše tělo zdravé. Obsahují řadu vitamínů a umožňují tělu správným způsobem fungovat. Jsou prospěšnější než dílčí potravinové doplňky – zejména ty průmyslově upravované (nebo syntetické). Právě pro své přírodní složení a komplexnost jsou ideálním mixem potřebných živin.

Které superpotraviny podpoří vaše zdraví?Mezi potraviny, které by vaší pozornosti určitě neměly uniknout, patří lucuma, čisté kakaové boby a kvalitní čokoláda, mladý ječmen (výborná je například šťáva), bobule (maliny, borůvky, ostružiny či brusinky), česnek a zázvor, kurkuma a spirulina, chia a konopná semínka, brokolice, chlorela (řasy), zelí a fermentované potraviny, ale také protein, vejce nebo ořechy. Nezapomeňte, že také v případě superpotravin byste se měli snažit stravovat pestře a svůj jídelníček obměňovat.

Abyste získali co nejvíce živin, je třeba, abyste tyto potraviny konzumovali v přírodní a nezpracované formě. A pokud to není možné, zkuste je alespoň připravit s minimálními úpravami. V takovém případě totiž:

  • podporují sílu i energii našeho těla, ale také správnou funkci imunitního systému,
  • jsou skvělým zdrojem živin potřebných pro naše zdraví,
  • čistí organismus a napravují kyselost těla,
  • jsou významnou zásobárnou proteinů, vitamínů, minerálů, esenciálních polysacharidů, antioxidantů, enzymů a esenciálních mastných kyselin,
  • posilují imunitu, protože obsahují větší množství minerálů, vitamínů a antioxidantů.

Nezapomínejte na rostlinnou stravu

Které superpotraviny podpoří vaše zdraví?Příjem živin z rostlinných zdrojů se zejména v posledních letech stal opravdovým fenoménem. Populární novinkou jsou rostlinná masa, měkkýši, ryby či korýši. Není výjimkou, že se z rostlinných zdrojů vyrábějí také třeba jogurty, zmrzliny, másla, pomazánky, ale i smetany. Neustále se zvyšující poptávka po rostlinných produktech ve společnosti má za následek také změnu trhu a nabízených potravin. Mnozí lidé si oblíbili také luštěniny, jako jsou například cizrna či hrách, ze kterých se vyrábí alternativní druhy masa, ale také mouka či cereálie.

Ačkoliv můžete být příznivci klasického masa, měli byste zvážit zařazení potravin z rostlinných zdrojů do vašeho jídelníčku, a to alespoň občas. Nejenže jsou tyto potraviny prospěšné pro zdraví (snižují například hladinu cholesterolu v krvi či riziko kardiovaskulárních onemocnění), ale také bude vaše strava různorodější. Vyzkoušíte nové chutě a podpoříte udržitelnost.

Pokud přemýšlíte, že byste se stali úplnými vegetariány, nezapomeňte nahrazovat maso rostlinnými alternativami, jako jsou tofu, seitan nebo tempeh, ale také luštěninami. A to proto, abyste tělu dodali potřebné bílkoviny a další živiny. Nic se však nemá přehánět, a proto není dobré konzumovat sójové produkty v příliš velkém množství. V takovém případě vám totiž sója může i uškodit. Obsahuje totiž goitrogeny, které potlačují funkci štítné žlázy. Fotáty zase omezují využití vápníku, horčíku a železa ze stravy, a antinutrienty negativně ovlivňují trávení bílkovin. Snažte se proto potraviny střídat. Skvělými zdroji proteinů jsou například konopná a chia semínka, quinoa, chleby z naklíčených semínek, amarant, sušená rajčata, hrášek, arašídové máslo a řecký jogurt.

Podpořte své zdraví

Co dalšího pro své zdraví udělat? Vyzkoušet můžete například oleje z vlašských ořechů či dýňových semínek, které obsahují řadu vitamínů a minerálů. Snažte se také omezit cukr. A pokud se bez něj neobejdete, nahraďte ho tím přírodním, nebo si oslaďte jídlo či nápoje stévií. Vyhnout byste se měli také smažení. Raději se snažte připravovat pokrmy na páře, dušením či vařením.

Které superpotraviny podpoří vaše zdraví?Naším tipem jsou konjakové tagliatelle, rýže nebo špagety, které jsou bohatým zdrojem vlákniny. Tyto těstoviny jsou vyrobené z rostliny konjak. Jsou zdravou dietní přílohou, která vás zasytí. Můžete je přidat například do polévek, ale také k hlavnímu jídlu – masu či zelenině. Konjakové těstoviny mimo jiné zlepšují pohyblivost střev, pozitivně působí proti zácpě a pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi. Bez obav je můžete také jíst při ketodietě nebo low carb dietě, protože neobsahují sacharidy ani cukry.

Pokud chcete poradit se změnou životního stylu, s výběrem dietního plánu, nebo se hodit do formy a shodit nadbytečná kila, ozvěte se naší výživové poradkyni Tereze. Navštívit můžete také některou z našich poraden It’s My Life. Rádi vám pomůžeme.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.