• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Pitný režim v létě

Všichni jistě víme, že pitný režim by se měl dodržovat celoročně. V létě je však třeba si příjem tekutin mnohem více hlídat, jelikož vlivem vysokých teplot našemu tělu hrozí vlivem dehydratace úpal, úžeh nebo i celkové zkolabování. Jaké nápoje bychom ale měli zařadit do letního období a kolik toho vůbec vypít?

Horké dny nás přímo vybízí sahat po studených nápojích, které nás osvěží. Málokdo však ví, že vychlazené nápoje pro naše létem rozehřáté tělo představují obrovskou zátěž. Organismus totiž musí před vstřebáváním vynaložit spoustu energie na to, aby tekutiny ohřálo na tělesnou teplotu. Nejenže to naše tělo vyčerpává, ale hydrataci naopak i zpomaluje.

Kolik toho v létě vypít?

Z různých zdrojů se dozvídáme, že by každý člověk měl vypít 2-3l tekutin za den. Tento fakt je ale třeba brát s rezervou a uvědomit si, že co člověk, to originál. Každý má jinou hmotnost, jinou fyzickou aktivitu a pohybuje se v jiném teplotním prostředí. Přesnější zdroje uvádí, že příjem tekutin dospělého člověka na den v prostředí pokojové teploty by se měl pohybovat mezi 300-350ml na každých 10kg jeho hmotnosti.

Pitný režim v létě

V horkém období je ale nutné toto množství ještě navýšit. Není třeba si hlídat vypité litry. Orientačně si postačí množství tekutin pohlídat podle barvy moči. Pokud je moč tmavá, je to známka nízkého příjmu zásobení těla tekutinami. Dalším varovným signálem obzvláště v létě jsou otoky. Při nízkém příjmu tekutin začne tělo zadržovat vodu a spolu s ní i nečistoty a toxiny, které by jinak vodou vyloučilo. Následně začneme otékat a cítíme se napuchle.

Co v létě pít?

Pitný režim v létěKdyž se řekne „letní nápoj“, většina lidí si představí osvěžující míchaný drink, party koktejly, točené pivo nebo vychlazenou malinovku. Všechny tyto nápoje jsou doslova kalorickou bombou. Spoustu cukru také obsahují i po domácku vyrobené limonády, ovocné šťávy, smoothie nebo nealko pivo. Dokonce ani kola zero není vhodnou volbou, pokud se snažíme o zdravý způsob stravování, jelikož díky obsahu kyselině fosforečné poškozuje zubní sklovinu a přispívá k odvápňování kostí.

 

Základem pitného režimu by měla tvořit čistá neperlivá voda pokojové teploty, která je pro naše tělo nejpřirozenější. Osvěžit ji můžeme citronem, salátovou okurkou, mátou či meduňkou. Čas od času lze sáhnout i po minerálce. Vyhýbat se nemusíme ani slabým výluhům čajů. Pozor však na kupované „ledové čaje“, které obsahují spoustu cukrů.

Perlivá nebo neperlivá voda?

Pokud si za den dopřejeme skleničku perlivé vody, nic se nestane. Perlivá voda by však neměla tvořit hlavní složku pitného režimu. Obsahuje oxid uhličitý, který sice není pro naše tělo nijak škodlivý, ale může mít spoustu negativních účinků. Popíjením bublinek nutíme tělo vylučovat ve zvýšeném množství žaludeční šťávy. Díky tomu rychleji odeznívá pocit sytosti. To není vhodné zejména pro lidi, kteří v procesu hubnutí potřebují, aby strava procházela trávicím traktem pomaleji a aby pocit sytosti vydržel. Oxid uhličitý je pro lidské tělo odpadním produktem, který z těla vylučujeme. Zdravého člověka pití perlivé vody nijak zvlášť neohrozí, ale není důvod jím tělo zbytečně zatěžovat, obzvláště pak v létě.

Proteinová jídla, dietní plány na míru a také spousta doplňků

Dietní plány

Proteinová jídla

Nápoje

Doplňky stravy

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.