Jak se zbavit závislosti na cukru?

Jak se zbavit závislosti na cukru?

Patříte mezi ty, kteří neustále bojují s nadváhou? Možná Vás jistě překvapí, že na vině nejsou ani tak potraviny s vyšším množstvím tuku, ale právě potraviny obsahující vysoké množství cukrů. Lidské tělo určité množství cukru potřebuje. Cukr neškodí, pokud se konzumuje v rozumné míře a pokud máme dostatek pohybu. Dle WHO (světové zdravotnické organizace) by příjem cukrů neměl přesahovat více jak 5 % celkového denního příjmu. Většina lidí však konzumuje cukr v nadbytečné míře a mnohdy si to ani neuvědomí.

Cukr není jen bílá kostka, kterou si osladíme kávu

Zapomínáme na skryté cukry v potravinách. Výrobci je přidávají do instantních jídel, dochucovadel, směsi koření, a to hlavně proto, aby vylepšili chuť a konzervaci jídla. V dnešní době, kdy spoustu lidí mívá sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu, tělo přijímaný cukr nevyužije a nestihne ho spálit . Tím se zmetabolizuje do podkožního a viscerálního tuku. Tímto dáváme tělu možnost si tuk uložit na horší časy a dochází k nadváze, což přispívá k řadě onemocnění jako vysoký cholesterol, krevní tlak, náběh na cukrovku, kardiovaskulární onemocnění, problémy s početím aj. Vyšší konzumace cukru také brání v těle obnově kolagenu a urychluje se tím stárnutí organismu.

Proč tedy vůbec přijímáme tak vysoké množství cukru?

Za všechno může dopamin – lidově se mu také říká hormon štěstí. Přijímaný cukr v těle uvolňuje dopamin, což navozuje krásný slastný pocit, radost, euforii, uklidnění a uvolnění. Na tom by ještě nebylo nic tak zlého, ovšem s nadbytečným přijímáním cukru se dopaminové receptory v těle otupují a tím dáváme tělu signál větší a větší potřebu přijímat cukr. Takto dochází k závislosti stejné, jako je třeba závislost na alkoholu, tabákových výrobcích nebo drog.

Mnozí lidé mají tendenci z neznalosti vyměňovat bílý cukr např. za hnědý či používat jiná sladidla. Je důležité si však uvědomit, že ať používáme jakýkoliv cukr, stále je to cukr a způsobuje závislost. Dokonce ani nahrazování ovocem není pro lidské tělo žádná výhra, jelikož fruktóza (ovocný cukr) zvyšuje hladinu tuků v organismu a způsobuje ztučnění jater.

Naše tělo je schopné využívat 2 druhy energie:

  1. z cukrů – rychlý a pohotový zdroj energie, který nevydrží příliš dlouho, a proto může docházet k výkyvům energie během dne což vede i k dřívější únavě.
  2. z tuků, respektive z ketonů, což je vedlejší produkt při odbourávání tukové tkáně. Mozek však funguje mnohem lépe při využívání ketonů, jelikož nedochází k výkyvům energie, jako to bývá z přijatých „rychloenergetických“ cukrů.

Čím tedy nahradit cukr? Ideálním řešením je „Low Carb“ stravování, které je základem i pro vývoj produktů diety It’s my life!. Jedná se o stravování, při kterém omezujeme v těle sacharidy a zvýšíme příjem kvalitních bílkovin a tuků. Sacharidy v omezeném množství volíme spíše komplexní např. v luštěninách, semínkách, obilovinách apod. Tímto organismu dodáme více dlouhodobé energie a nebudeme mít potřebu dojídat se sladkostmi. Důležité je také sledovat etikety na potravinách a nápojích.

Správný stravovací režim již od útlého věku

Měnit stravovací návyky v průběhu života bývá mnohdy obtížné. Jako malé děti jsme byli z domova zvyklí na určitý režim, který si s sebou neseme do dalších let. V pozdějším věku nám přemíra cukrů může způsobovat zdravotní potíže. Bohužel mnohdy na to přijdeme, až už je pozdě. Jděte proto příkladem i svým dětem a naučte je jíst zdravé alternativy už od mala. První příkrmy volte zeleninové. Jakmile začnete ovocem, dítě pozná jeho příjemnou sladkou chuť a k zelenině se bude hůře vracet. Stejné je to tak i s nápoji. Sladké šťávy ani čaje děti nepotřebují. Děti v útlém věku ještě nemají tak vyvinuté chuťové pohárky a na co je naučíte, tak se budou stravovat i po zbytek svého života.

Zaměřte se také na dětské svačiny hrají klíčovou roli v jejich zdravém vývoji. Častým problémem je však zvyk podávat sladké pečivo, sušenky či oplatky jako běžnou svačinu. Tyto pochoutky by měly zůstat výjimečnou odměnou, ne každodenním zvykem. Místo nich volte kvalitní mléčné výrobky, čerstvou zeleninu, ovoce, šunky a sýry. Pokud saháte po pečivu, dejte přednost žitné nebo celozrnné variantě. Správné stravovací návyky se budují odmalička – dejme dětem to nejlepší!

Zařaďte do jídelníčku dostatečné množství kvalitních bílkovin!

Závislost na cukru vzniká častým kolísáním hladiny krevního cukru, což vede k neustálé chuti na sladké. Řešením je zařadit do jídelníčku dostatek kvalitních bílkovin!!! Zařazení kvalitních bílkovin do stravy pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi, protože bílkoviny zpomalují trávení a vstřebávání sacharidů, čímž předcházejí prudkým výkyvům glykémie. Tímto způsobem lze snížit chuť na sladké a podpořit zdravější stravovací návyky. Bílkoviny tedy pomáhají udržet stabilní hladinu cukru v krvi, nasytí svalovou hmotu v těle a tím prodlužují pocit sytosti. Skvělou volbou jsou libové maso, vejce, ryby, mléčné výrobky nebo rostlinné alternativy jako luštěniny či ořechy. Pravidelný příjem bílkovin sníží touhu po sladkém a pomůže nastavit zdravější stravovací návyky.