• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Chorobná závislost na zdravém stravování

Zdravé jídlo je jistě pro každého z nás přínosné. Někdy však může dojít k tomu, že se stane hlavním zdrojem našich starostí. Takoví lidé se snaží jíst zdravěji a zdravěji, pečlivě si promýšlí svůj jídelníček až k naprosté dokonalosti třeba i několik dní dopředu. Vytváří si vlastní pravidla stravování, až dojdou k poruše přijmu potravy, které se říká ortorexie.
Ortorexie zatím není u nás tak známá jako například anorexie či bulimie. S přibývajícím množstvím zdravých potravin na trhu se však v naši populaci začíná objevovat velké množství jedinců, kteří jsou přímo posedlí jíst zdravě. Ortorektiky nezajímá ani tak množství přijímané potravy, ale hlavně její složení.
Pokud se zajímáme o složení toho, co jíme, ještě to neznamená, že trpíme ortorexií. Tito postižení jedinci mají přímo chorobný strach z toho, že nebudou jíst zdravé jídlo. Cítí velmi silnou vinu, jestliže poruší pravidla, které si sami vymysleli. Následují výčitky a potrestání ve formě ještě tvrdších pravidel, než byly doposud stanoveny.
Tito lidé často nakupují potraviny pouze v bio kvalitě, navštěvují pouze obchody se zdravou výživou, a nakonec jim ani tyto potraviny nejsou dost zdravé na to, aby to mohli zkonzumovat. Takovýto člověk musí mít stále svůj jídelníček pod kontrolou a mnohdy ze své stravy vylučuje čím dál tím víc pokrmů, aby se „cítil lépe“. Nároky na jídelníček začnou postupem času být až tak vysoké, že vyloučením potravin dojde k deficitu základních živin, potřebných pro lidský organismus, což může v krajním případě skončit i smrtí.
Často tito jedinci bývají zastánci určitého výživového směru. Jsou přesvědčeni, že právě tento směr je ten správný a mnohdy své okolí nutí, aby i oni tomu uvěřili a řídili se striktními pravidly. Tito lidé však bývají postupem času vyloučeni ze společnosti. Ortorektik se ani nemůže najíst v restauraci, protože by neměl kontrolu nad kvalitou, původem a přípravou pokrmu.
S přibývajícími obchody se zdravou výživou a většími nároky na příjem kvalitních potravin se ortorexie objevuje mezi lidmi v čím dál tím větším měřítku. Lidé by měli sledovat při nákupu potravin etikety, ale nemělo by to dospět k chorobnému stavu, který by nám odpíral radost z jídla.
Ortorexie může velmi dlouhou dobu probíhat skrytě, okolí o ní vůbec nemusí vědět. Problémy nastávají při diskuzích o jídle, které bývají zdrojem konfliktů a ostrých hádek. Stejně jako anorexie či bulímie souvisí ortorexie s psychikou člověka. Často vzniká jako reakce na nějakou životní událost. Při podezření na ortorexii je vhodné navštívit psychologa zaměřujícího se na poruchy příjmu potravy. Ten může pomoci od léčby úzkosti a znovu poznat pocit hladu, sytosti a radosti z jídla.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.