• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Zdraví, sílu najdeš v sýru

Sýry se celosvětově řadí mezi nejoblíbenější pochoutky. Statistika uvádí, že průměrný Čech ročně zkonzumuje 13,8kg sýrů. Většina z nás si jídelníček bez sýrů nedokáže vůbec představit. Ráno si mažeme na chleba lučinu, v poledne si zasypeme těstoviny parmazánem, ke svačině si obložíme sendvič eidamem a večer si zasypeme salát balkánským sýrem. Reklamy nám tvrdí, jak jsou sýry zdravé, někteří odborníci jsou však opačného názoru. Kde je tedy pravda? Jakým sýrům bychom měli dát přednost a jakým se naopak vyhýbat?

Proč sýry konzumovat?

Sýry bychom rozhodně z jídelníčku neměli vyřazovat. Jsou nenahraditelné zejména kvůli vysokému obsahu bílkovin – dokonce vyššímu, než maso. Obsahují také vápník, který je důležitý jak pro prevenci osteoporózy, tak pro pevnost našich kostí a zubů. Sýry dodávají našemu tělu dokonce i fosfor a hořčík. V neposlední řadě v nich nalezneme také vitamíny A, D, E, vitamín B6 a B12.

Na co si dát pozor?

Přestože v sýrech najdeme spoustu pozitivních nutrientů, obsahují také velké množství soli a tuků, proto bychom při jejich nákupu měli sledovat etiketu. Obsah soli by neměl překročit 900mg/100g výrobku. Co se týče obsahu tuků, dle zásad zdravého stravování bychom měli volit sýry do 30% tuků v sušině. Neznamená to však, že bychom si jednou za čas nemohli dopřát tučnější sýr, je však třeba hlídat si množství.

Výrobci na etiketách často uvádí obsah tuku v sušině. Většinou ale neuvádí obsah tuku v celkovém produktu, jen množství sušiny. Pak je tedy na nás, abychom si množství tuku spočítali sami. Uvedeme si příklad u Eidamu, kdy tuk v sušině je 30% a obsah sušiny 50%. Tato dvě čísla stačí znásobit a následně vydělit 100. Vyjde nám číslo 15. Víme tedy, že na 100g výrobku obsahuje tento sýr 15g tuku. Z tohoto důvodu bychom neměli hledět jen na procenta tuků v sušině, ale také na množství sušiny jako takové.

Jaké sýry preferovat?

Trh nám nabízí širokou škálu sýrů. Některé jsou zdraví prospěšné, některé naopak můžou škodit. Mezi tělu nejprospěšnější patří ČERSTVÉ SÝRY. Nejsou přesolené a obsahují dobře vstřebatelný vápník. Řadíme sem žervé, lučinu, cottage, tvaroh, ricottu, ale také mascarpone. Na trhu nalezneme také řadu TVRDÝCH A POLOTVRDÝCH SÝRŮ. Sem patří např. Eidam, Gouda, Čedar,… tyto sýry již obsahují větší množství soli. Pozor na množství by si tedy měli dát osoby s vyšším krevním tlakem a osoby s onemocněním ledvin. U těchto sýrů je také třeba si hlídat obsah tuku v sušině. PLÍSŇOVÉ SÝRY, jako je Hermelín, Niva či Camembert, bychom do jídelníčku měli zařazovat v omezeném množství, jelikož obsahují velké množství tuku i soli. Zvláštní kategorii představují TAVENÉ SÝRY. V Česku se řadí mezi jedny z nejoblíbenějších. Do zdravého jídelníčku však nepatří. Obsahují velké množství fosfátových solí, které přispívají k odvápňování kostí a zubů. Přes veškeré marketingové tahy reklam jsou tavené sýry zejména pro děti a seniory naprosto nevhodné. Většinu z nás možná překvapí příznivé složení OLOMOUCKÝCH TVARŮŽKŮ. Obsahují kvalitní bílkoviny a díky nízkému obsahu tuku se hodí i pro redukční diety. Kvůli vyššímu množství soli však nejsou příliš vhodné pro děti a osoby s vyšším krevním tlakem. Přijatelné množství tuku má však také MOZZARELLA (případně její odlehčená verze „light“), která díky nízkému obsahu soli je skvělou součástí zdravého jídelníčku.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.