• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Vliv stresu na hubnutí

Rozhodli jste se pro redukci hmotnosti, dodržujete všechny zásady pro správné hubnutí a nadbytečná kila ne a ne jít dolů? Příčinou může být stres a následná obranná reakce našeho těla. To vše vede ke zvýšenému vyplavování stresového hormonu – kortizolu.

Kortizol je pro naše tělo důležitý. Udržuje nás v ostražitosti a dodává nám energii k tomu, abychom zvládli plnit přes den nejrůznější úkoly. Naše tělo je naprogramováno tak, že nejvyšší hladinu kortizolu máme ráno těsně před probuzením. Pomáhá nám tak vstát z postele a začít se hýbat. V průběhu dne hladina kortizolu klesá a nejnižší úrovně dosahuje večer, kdy nám dovoluje usnout. Takto by to aspoň mělo být.

Problém dnešní doby – stres

Bohužel však problémem dnešní doby je, že každých pár minut dochází k nějaké stresové reakci. Ať už jsou na řadě ucpané silnice, zlobivé děti, nezaplacené účty, protivný šéf, hádka s partnerem, nedostatečný spánek, dokonce i vyčerpávající cvičení a spousta dalších každodenních maličkostí, to vše vede k neustále zvýšenému stresu. Tím se nám v těle hromadí hormon kortizol, který nestíháme odbourávat a zůstává nevyužitý.

Kortizol a účinky na naše zdraví

Nadbytek kortizolu v těle má spoustu negativních účinků na naše zdraví a negativně ovlivňuje proces hubnutí. Způsobuje zvýšené odbourávaní svalů, což je při hubnutí problém, jelikož čím nižší množství svalové hmoty naše tělo má, tím hůře spalujeme tuk. Kortizol také způsobuje zhoršenou citlivost na inzulin. Pokud tedy přijmeme jakékoliv sacharidové jídlo, které nám následně zvýší hladinu inzulinu v krvi, tak se nám snáze ukládají živiny do tuků. Dále zvýšená hladina kortizolu způsobuje nedostatečné trávení a vstřebávání živin. Díky všem těmto jevům na sobě můžeme pozorovat nárůst tělesné hmotnosti i přes to, že všechny zásady redukční diety dodržujeme.

Stres ze života nemůžeme odbourat úplně. V určité míře ho potřebujeme, jelikož nás přivádí k vyšším a lepším výkonům. Důležité však je, abychom se naučili ho balancovat v průběhu každého dne a zaměřili se také na okamžiky pohody a uvolnění.

Co udělat pro snížení hladiny stresu?

Začněme třeba tím, že si vyhraníme čas na jídlo. Spoustu z nás se vlivem hektického života stravuje za chůze, při práci v kanceláři nebo v MHD při cestě domů a nevěnujeme jídlu dostatečný klid a pozornost. Pokud se stravujeme takto ve spěchu, můžeme si vlivem špatného trávení a zhoršeného vstřebávání vypěstovat nejrůznější potravinové intolerance. Vhodnou variantou pro snížení stresu je také vypnutí zvonění u mobilního telefonu a tím se oprostit od toho, že po nás neustále někdo něco chce. Další dobrou radou pro snížení stresu je alespoň 2-3 hodiny před spaním již nepracovat, nechat své tělo odpočinout, pustit si třeba nějaký film nebo přečíst knížku, dopřát si relax ve vaně apod. Kortizol během večera přirozeně klesá, proto bychom už k večeru neměli řešit zásadní problémy a měli bychom se snažit naše tělo co nejvíce uklidnit. Přispějeme tím přirozené nízké hladině kortizolu, která nám napomůže v klidu usnout, abychom ráno mohli opět dobře fungovat.

 

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.