Vláknina působí preventivně proti řadě nemocí (kardiovaskulární onemocnění, obezita, diabetes 2. typu, některá nádorová onemocnění včetně rakoviny tlustého střeva), dále udržuje hmotnost, neboť vyvolává pocit sytosti a zamezuje chuti na sladké.
Nachází se v luštěninách, ovoci, zelenině, ořechách a semínkách. Dále je důležité, aby se v jídelníčku objevovaly i celozrnné těstoviny, rýže, celozrnný kuskus, pohanka, bulgur, quinoa a luštěniny. Co se týče pečiva, dejte přednost celozrnnému.
Jde o řadu rozdílných látek s rozdílnými vlastnostmi. Obsahuje především polysacharid celulózu, hemicelulózu, škrob, vosky, pektin, lignin, chinin, agar, gumu guar, beta-glukany a inulin.
Dospělý člověk by měl denně přijmout 20-35 g vlákniny, což je i doporučená denní dávka. Pro děti by měla být dávka dle věku dítěte plus 5 (pokud je dítěti 10, přičteme 5, dítě by tedy mělo zkonzumovat 15 g vlákniny denně).
Vláknina se dělí podle rozpustnosti ve vodě na rozpustné (obsahuje hrách, fazole a oves) a nerozpustné (obsahují slupky ovoce, zeleniny a celozrnný chléb).
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.