Vitamíny jsou pro nás nepostradatelné. Sice nás nezasytí, ani nedodají energii, ale bez nich by naše tělo nefungovalo. Existuje 13 vitamínů, které jsou pro náš organismus důležité. Přesto u některých druhů je třeba si dát pozor na množství, protože případný nedostatek nebo naopak nadbytek nám může uškodit. O jaké vitamíny se jedná?
Vitamíny rozdělujeme do 2 základních skupin – vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K) a vitamíny rozpustné ve vodě (8 druhů vitamínů skupiny B a vitamín C). U vitamínů rozpustných ve vodě nehrozí předávkování, jelikož si je tělo neukládá do zásob a přebytky vylučuje močí. U vitamínů rozpustných v tucích ale může k předávkování dojít. Z běžného stravování ale dochází k nadbytku velmi ojediněle. Pozor bychom však měli dát při zařazování vitamínových tabletek, které jsou hodně koncentrované.
Bohatým zdrojem vitamínu A jsou převážně živočišné produkty – játra, žloutek, rybí olej, máslo a mléko. Vitamín A si tělo také může vytvořit z provitamínu ß-karoten, ale je třeba zároveň konzumovat tuk. To je jeden z důvodu, proč by se červená a žlutá zelenina, která tento provitamín, obsahuje, měla připravovat na tuku.
Typickým projevem nedostatku tohoto vitamínu se projevuje šeroslepostí a zánětem spojivek. Při těžkém nedostatku hrozí až slepota. Vysoké dávky jsou pro tělo toxické hlavně v období těhotenství, kdy může dojít k poškození plodu.
Hlavním zdrojem vitamínu D jsou ryby a rybí oleje. Naše tělo si také určité množství dokáže vytvořit z provitamínu ze slunečních paprsků.
Deficit způsobuje u dospělých řídnutí kostí – osteoporózu a u dětí křivici. Vitamín D je také velmi důležitý pro vstřebávání fosforu a vápníku. Předávkování slunečním zářením je prakticky nemožné. K intoxikaci ale může dojít při nadbytečném užívání potravinových doplňků. To může způsobit nadměrné vstřebávání vápníku a následně způsobovat nevolnosti a zvracení.
Zdrojem vitamínu E jsou hlavně rostlinné produkty (rostlinné oleje, obilné klíčky), ale také vnitřnosti.
Vitamín E je především silným antioxidantem, který nám zaručuje krásnou pleť, lesklé vlasy a pevné nehty. Nedostatek se může projevit suchou pletí a předčasnými vráskami.
Tento vitamín nalezneme převážně v listové zelenině, brokolici a luštěninách. Jeho nedostatek je spojen s poruchami srážlivosti krve, častým vznikem modřín, nadměrným menstruačním krvácením a také krvácením z nosu.
Tento vitamín je nejvíce zastoupen v kvasnicích, luštěninách, mléce, ale také v zelenině. Nedostatek tohoto vitamínu je velmi vzácný a projevuje se onemocněním beri-beri. Jeho deficit hrozí především u alkoholiků.
Vitamín B2 nalezneme v podobných zdrojích jako vitamín B1. Při jeho deficitu se objevují ragády ústních koutků.
Hlavními zdroji jsou kvasnice, játra, sója, vnitřnosti, maso a pšeničné klíčky. Jeho nedostatek se projevuje seboreou v obličeji a záněty úst.
Vitamín B12 se vyskytuje především v živočišných produktech (maso, játra), proto by si jeho množství měli hlídat především vegetariáni a vegani. Nedostatečný příjem se po vyčerpání projevuje až po 1-2 letech. Nedostatek se projevuje chudokrevností a poruchou funkce nervové soustavy.
Hlavními zdroji toho vitamínu představují kvasnice, otruby a maso. Nedostatek způsobuje onemocnění pelagra. U nás však není příliš častá. Vyskytuje se spíše v zemích, kde je čistě kukuřičná strava.
Tento vitamín můžeme nalézt v játrech, kvasnicích, žloutku, mase, mléku a sóje. Nedostatek je velmi vzácný, ale může způsobovat vypadávání vlasů, ztrátu pigmentace a pálení chodidel.
Mezi typické zdroje patří listová zelenina, ale také ořechy, luštěniny, játra a vnitřnosti. Kyselina listová hraje klíčovou roli ve výživě těhotných žen. Při jejím nedostatku může dojít u plodu k vrozeným vývojovým vadám, především k rozštěpu neurální trubice.
Často se označuje také jako vitamín H. Mezi hlavní zdroje patří mateří kašička, kvasnice, čokoláda, játra, žloutek, sója a houby. Biotin také bývá součástí různých kosmetických produktů, které nám napomáhají proti vypadávání vlasů, dermatitidě a třepení nehtů a vlasů.
Tento vitamín bývá nejčastěji užívaným vitamínem mezi lidmi. Především u kuřáků může být vstřebávání tohoto vitamínu značně sníženo. Mezi hlavní zdroje patří čerstvé ovoce (jahody, citrusy, černý rybíz), dále šípek, křen, ale také brambory a játra.
Nedostatek tohoto vitamínu způsobuje u dětí poruchu vývoje kostí a růstu a u dospělých kurděje. Ve vyspělých zemích se však tato onemocnění příliš nevyskytují. Můžou se však objevit známky mírného deficitu v podobě únavy a také snížené imunity.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.