• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Vhodné přílohy pro bezlepkový jídelníček

Donedávna se lepku vyhýbali pouze lidé s celiakií nebo intolerancí. V dnešní době se stala bezlepková strava moderní záležitostí i pro běžnou populaci. Mnohdy lidé zařadí bezlepkovou stravu, protože chtějí být „in“, vyzkoušet si něco nového, považují to za zdravější nebo prostředek k tomu, aby dosáhli hezčí postavy.

Lepek neboli gluten je látka, která se přirozeně nachází v obilovinách (pšenice, žito, oves, …), tedy i v mouce a následně v pečivu. Lepek se také nachází v müsli, cornflakes, ovesných vločkách, výrobci potravin jím často zahušťují majonézy, kečupy, omáčky a mnohdy také přidávají do uzenin.

Zdravý člověk, který nemá žádné zdravotní problémy způsobené konzumací lepku, se lepku vzdávat nemusí. Jídelníček však můžou obohatit potravinami, které jsou přirozeně bezlepkové. Většina obsahuje spoustu cenných živin, vlákniny a vitamínů. O jaké potraviny se jedná?

Rýže

Rýže patří mezi velmi oblíbenou přílohu po celém světě. Lze z ní připravit hlavní jídlo, ale i dezert a hodí se i do polévek. Neobsahuje cholesterol a nezpůsobuje plynatost. Je lehce stravitelná a vhodná i při průjmovitých onemocnění. Na trhu můžeme narazit na nespočetné druhy rýže. Neměli bychom dávat přednost jen klasické bílé rýži, jak tomu bývá zvykem. Jídelníček můžeme obohatit také o rýži jasmínovou, basmati, natural, arborio či indiánskou.

Brambory

Brambory tvoří základ většinu českého jídelníčku. Abychom docílili co největšího množství cenných látek, je důležité při přípravě brambory důkladně omýt a slupku neloupat. Právě těsně pod slupkou je zdroj toho největšího bohatství. Vzhledem k časté konzumaci v českých domácnostech považujeme brambory za významný zdroj vitamínu C, ale také draslíku, hořčíku a dalších nutrientů.

Batáty

Batáty neboli sladké brambory se upravují stejným způsobem jako klasické brambory. Lze z nich připravit batátou kaši či pyré nebo nakrájet do tvaru hranolek a upéct na plechu. Lze je také zapékat nebo z nich připravovat dezerty. Batáty obsahují karoteny, díky nim mají oranžovou barvu. Jsou tak bohatým zdrojem vitamínu A, ale také B, C a minerálních látek.

Luštěniny

I luštěniny patří mezi přirozené bezlepkové přílohy. Přestože by se v našem jídelníčku měly objevovat alespoň 1x týdně, bohužel tomu mnohdy tak není. Díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin a složených sacharidů nás dokážou skvěle zasytit a zároveň pročistit střeva. Velkou výhodou je také nízký obsah tuku. Pokud nás luštěniny nadýmají, je vhodné po namočení vodu vylít a uvařit je ve vodě nové. Pro zmírnění obtíží lze do vody přidat kmín, saturejku nebo fenykl. Lze ale také zařadit luštěniny, které tak nadýmavé nejsou – červená čočka nebo žlutý hrách.

Quinoa

Můžeme ho znát také pod názvem merlík chilský. Na quinou můžeme narazit v obchodech se zdravou výživou nebo ve větších supermarketech. Zakoupit můžeme variantu bílou, černou či červenou. Každá se chuťově liší. Quinou můžeme uvařit stejným způsobem jako rýži. Lze ale také přidat do salátů. Jedná se o nutričně bohatou potravinu a jistě stojí za vyzkoušení.

Pohanka

Pohanka je výjimečná hlavně kvůli obsahu rutinu, který posiluje cévní stěny, snižuje LDL cholesterol a podporuje vstřebávání vitamínu C. Pohanku můžeme vařit jako klasickou přílohu stejně jako rýži nebo si připravit pohankové rizoto. V obchodech také můžeme narazit na pohankové vločky nebo pohankovou mouku, které lze použít při pečení nebo v případě vloček na přípravu snídaňové kaše.

Jáhly

Jáhly se vyrábí loupáním prosa. Můžeme je připravit ve sladké i slané verzi. Abychom se zbavili nahořklé chuti, je vhodné před vařením jáhly spařit horkou vodou. Ve sladké verzi lze jáhly zapéct např. s jablky, tvarohem a skořicí. Ve slané verzi si můžeme připravit jáhlové rizoto s masem a zeleninou.

Amarant

Ze všech obilovin obsahuje nejvíce bílkovin právě amarant neboli laskavec. Lze jej vařit společně např. s rýží či jinou obilovinou a zvýšit tím tak její výživovou hodnotu. Na trhu můžeme narazit také na amarantovou mouku, která se dá využít na pečení.

Polenta

Polenta je kukuřičná krupice. Jedná se také o přirozeně bezlepkovou potravinu. Dá se z ní připravit polentová kaše, ale také třeba nádivka nebo knedlíky.

 

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.