• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Uzeniny – jaké kupovat a jaké naopak škodí?

Pro mnohé lidi patří uzeniny mezi neodmyslitelnou součást jídelníčku. Patříte mezi ty, kteří si dopřejí na snídani 2 nožičky párku, na svačinu chléb s turistickým salámem a povečeříte tlačenku nebo gothaj? Pak zbystřete. Negativní účinky uzenin na lidské zdraví často převyšují jejich pozitiva, a to nejen z hlediska vysokého množství soli a nasyceného tuku. V roce 2015 byly dokonce uzeniny a masné výrobky označeny Světovou zdravotnickou organizací za karcinogenní.

PROČ JSOU UZENINY ŠKODLIVÉ?

Jedním z důvodů, proč bychom měli uzeniny omezovat, je samotný proces uzení, který je pro tělo karcinogenní. Další důvod je vysoký obsah soli. Sůl se do masa a uzenin přidává nejen kvůli zvýraznění chuti, ale také proto, že působí jako konzervační látka. Přemíra soli našemu tělu škodí. Sůl navíc podporuje touhu jíst. Pokud by se však uzeniny solily klasickou kuchyňskou solí, měly by šedou barvu.
Aby se docílilo barvy krásné růžové, přidávají se do masných výrobků dusitanové směsi. Dusitany omezují růst škodlivých mikroorganismů a zabraňují mikrobiální zkáze výrobku a tím i riziko otravy botulotoxinem. Na druhou stranu dusitany, které se do výrobků přidávají se během metabolismu přeměňují na látky, které jsou karcinogenní a přispívají k rakovině tlustého střeva.
Nejhorší dopad na lidský organismus mají takové uzeniny, které nejsou tak kvalitní, obsahují málo masa, více aditiv a soli. Za více škodlivé se také považují takové uzeniny, které jsou ještě následně tepelně zpracovávány (opečené špekáčky, grilované klobásy,…).

Uzeniny nejsou pro lidské tělo nepostradatelné a naše tělo je opravdu nepotřebuje. Tedy čím méně se budou do jídelníčku zařazovat, tím lépe. Neznamená to však nutnost vyřadit uzeniny zcela ze stravy. Při nákupu je ale třeba sledovat složení a preferovat kvalitu před kvantitou. Tedy čím méně položek ve složení výrobku uvidíme, tím lépe. Vybírat bychom měli také uzeniny s alespoň 90% masa. Za nejmenší zlo se dá považovat šunka od kosti, kladenka nebo jakákoliv libová šunka s vyšším podílem masa a nižším obsahem soli nebo dusitanů. Akceptovatelná je také bílá nebo vinná klobása.
Uzeniny díky svému složení přispívají k obezitě a k vysokému krevnímu tlaku. Pokud si mezi chleba a uzeninu přidáme navíc máslo, dostáváme se do velkého kalorického přebytku. Máslo tedy raději vynechme nebo ho nahraďme tvarohovou pomazánkou. Jestliže už si nějakou tu uzeninu dopřejeme, je vhodné ji kompenzovat hromadou zeleniny, která je bohatá na antioxidanty a slouží jako jakýsi přirozený neutralizátor všeho škodlivého.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.