• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Účinky soli na lidské zdraví

Kuchyňská sůl je nezbytnou součástí naší výživy. Můžeme ji chápat jako sloučeninu sodíku a chloru. Naše tělo si sůl nedokáže vytvořit a tím jsme odkázáni na její příjem zvenčí. Sodík je velmi důležitý pro funkci našeho organismu a nervové soustavy. Pomáhá správné činnosti svalů, nervových procesů, transportu živin a reguluje tlak krve. Sůl bychom tedy z jídelníčku rozhodně neměli vyřazovat.

Doporučený denní příjem

Aby tělo fungovalo tak jak má, doporučuje se přijímat 5g soli za den, což odpovídá zhruba jedné čajové lžičce. Průměrná spotřeba v naší společnosti však převyšuje příjem 15g/den a to už s sebou nese značná zdravotní rizika. Příčinou toho, že konzumujeme tolik soli není jen naše vlastní solení. Sůl se nachází i v potravinách, kde bychom to možná na první pohled ani nečekali. Příkladem může být kromě uzenin také např. pečivo nebo snídaňové kukuřičné lupínky. Denní dávku 5g soli splníme, pokud sníme 1 krajíc chleba, 100g lučiny, 100g šunky a 100g eidamu.

Pozor na vysoký příjem soli

Vysoký příjem soli je pro naše tělo nebezpečný. Nejenže vede ke zvyšování krevního tlaku, poškozuje funkci ledvin, ale také přispívá ke vzniku osteoporózy, jelikož sodík napomáhá k odbourávání vápníku. Nadměrnému příjmu soli by se měli vyvarovat ti, kteří chtějí hubnout. Sůl zvyšuje chuť k jídlu, ničí chuťové pohárky a snižuje jejich citlivost na slanou chuť. Tím jsme pak nuceni více a více dosolovat.

Sůl je velmi návyková. Pokud ale začneme solit méně, časem si na to zvykneme a nebudeme ji vyžadovat v tak velkém množství. Při dochucování pokrmů můžeme sůl nahradit různými druhy bylinek nebo česneku.

Různé druhy

Na trhu se můžeme setkat s několika druhy solí. Mezi nejčastější patří kamenná sůl, mořská sůl nebo himalájská sůl. Kamenná sůl je u nás nejběžnější, označujeme ji jako kuchyňská sůl. Nevýhodou této soli je chemické čištění při její úpravě, čímž se odstraní i minerální látky. Do této soli však výrobci přidávají i jód, které ho máme vzhledem k nízké konzumaci ryb nedostatek, a který je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy. Mořská sůl je již o něco dražší než kuchyňská sůl. Získává se odpařováním mořské vody. Bývá obohacena o minerální látky a přirozeně se v ní vyskytuje v menším množství i jód. Himalájská sůl má růžovou barvu kvůli vysokému obsahu železa. Je však bohatá i na vápník a draslík, což vyzdvihují hlavně výrobci a tím přidávají na ceně.

Různých alternativ soli najdeme na našem trhu opravdu hodně. Všeobecně se však dá říct, že čím kvalitnější sůl, tím má vyšší slanost a tím ji používáme v menším množství, což méně zatěžuje náš organismus. Mějme ale na paměti, že ať sáhneme po jakékoliv soli, obsah sodíku je u všech víceméně stejný. Používejme ji tedy v rozumném měřítku.

 

 

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.