• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Uchovejte si sezónní potraviny

Sezónní letní potraviny máme k dispozici pouze omezenou dobu. Díky bohaté úrodě často nestíháme jejich nadbytečné množství zkonzumovat. Abychom si tyto potraviny mohli dopřát i v zimním období a využít tak jejich pozitivních nutričních účinků, měli bychom je umět správně zpracovávat.

Pro tělo jsou nejprospěšnější potraviny v čerstvé formě. Pokud nám jich ale příroda v létě nadělila nadbytek, je na čase si vytvořit zásoby na zimu. Některé suroviny lze skladovat čerstvé. Pokud máme k dispozici vhodnou místnost např. sklep, kde je stabilní teplota, tma a ideální vlhkost vzduchu, pak zde můžeme uložit jablka, hrušky, brambory, patisony nebo cukety. Aby nám však vydržely co nejdéle, je důležité je pečlivě protřídit a uskladňovat jen nepoškozené druhy.

Kromě samotného skladování však můžeme využít mnoho dalších prostředků např. sušení, mrazení nebo zavařování.

Sušení

Sušit můžeme téměř jakékoliv ovoce – jablka, hrušky, švestky, meruňky, ze zeleniny pak rajčata, červenou řepu, mrkev nebo květák. Velmi často sušíme také houby či bylinky. V dnešní době nám spoustu práce usnadní speciální sušičky určené na potraviny, které dokáží ohlídat teplotu i čas. Pokud však k dispozici sušičku nemáme, můžeme využít i vyhřátou pootevřenou troubu.

Při zobání sušeného ovoce bychom však měli být opatrní. Jelikož se sušením značně sníží jeho objem, máme tendence ho sníst mnohem větší množství, než bychom snědli ovoce čerstvého. Tudíž do těla dostaneme mnohem více sacharidů. Výhoda sušení spočívá v zachování obsahu hlavních živin (sacharidů, bílkovin i tuků) a dokonce i většiny minerálních látek. Nevýhodou může být pokles vitamínu C a aromatických látek.

Mrazení

Mezi velké výhody mrazení patří, že potraviny lze relativně dlouho uchovávat a také pohotově použít k vaření. Pro delší dobu trvanlivosti a zachování barvy se však doporučuje potraviny krátce předvařit. Vylouhováním se však můžou vytratit některé vitamíny. Houby či drobné ovoce se doporučuje předmrazit samostatně na tácku a následně sesypat do sáčku, aby kousky zůstaly oddělené.

Zavařování

Zavařované ovoce a zelenina významně obohacují náš jídelníček v zimních měsících. Přispívají ke zvýšení příjmu vlákniny, vitamínů a minerálních látek i přes to, že stejně jako u sušení či mrazení obsah některých nutrientů může klesat. Zavařeniny však bývají velmi stabilní. Vlivem vysokých teplot dochází při sterilování ke zvýšení ochrany před mikrobiální kontaminací.

Zavařovat můžeme ovoce, zeleninu i houby. V případě přípravy kompotů či marmelád bychom však měli dávat pozor na přidané množství cukru, díky němuž se zavařenina může stát doslova kalorickou bombou.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.