Pomazánky patří u nás k velmi oblíbeným jídlům. A není divu. Jejich příprava je velmi rychlá. Obvykle vycházíme z toho, co doma máme. Skvěle se hodí k snídani s celozrnným pečivem, na svačinu, k večeři, ale také je často připravujeme pro návštěvy na chlebíčky či jednohubky.
Pomazánky dokáží být pro naše tělo velmi přínosné, pokud jsou připraveny z nutričně plnohodnotných surovin. Jestliže si smícháme pomazánku z másla a majonézy, může se stát takový pokrm kalorickou bombou. Pokud ale k přípravě použijeme tvaroh např. v kombinaci s lučinou nebo žervé, zasytíme se na poměrně dlouhou dobu a navíc dodáme našemu tělu potřebné bílkoviny a vápník.
V Čechách bývá tradice mazat pomazánky na nejrůznější druhy pečiva. Někteří lidé můžou mít tendence pečivo snídat, svačit i večeřet. Pokud si ukrojíme velký silný krajíc chleba a navrch jen slabě potřeme pomazánkou, přijmeme mnohdy pořádnou porci sacharidů a naopak velmi málo bílkovin. Mělo by to být přesně naopak. Chléb volit tenký a tvarohovou pomazánkou naopak šetřit vůbec nemusíme.
Zastánci Low carb stravování můžou sáhnout po nízkosacharidovém pečivu nebo si pomazánku namazat na kolečka salátových okurek, případně ji naplnit do papriky či rajčete. Tvarohovou pomazánku také můžeme pojmout jako dip a namáčet do ní např. mrkev nebo řapíkatý celer nakrájený na hranolky. Získáme tak skvělou odpolední svačinku.
Základ všech takovýchto pomazánek nejčastěji tvoří tvaroh, ale můžeme sáhnout také po lučině, žervé, paloučku či přimíchat jogurt. Do takto připraveného základu už můžeme přidat cokoliv, co nás napadne a na co máme chuť. Může se jednat o zeleninu, vajíčka, sardinky, maso, luštěniny či tofu. Fantazii se meze nekladou.
Uvařenou červenou řepu nastrouháme na jemném struhadle a vymačkáme z ní přebytečnou vodu. Smícháme společně s tvarohem či lučinou a přidáme nadrobno pokrájenou šalotku. Kdo má rád, může na závěr dochutit křenem.
Vajíčka uvaříme na tvrdo a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme také nastrouhané nebo najemno pokrájené ředkvičky. Smícháme s tvarohem či lučinou a přidáme pažitku či jarní cibulku. Na závěr dosolíme a dopepříme.
Avokádo „ready to eat“ vydlabeme, rozmačkáme vidličkou a zakápneme citronem. Přidáme tvaroh s trochou zakysané smetany, případně trochou majonézy nebo jogurtu. Smícháme s nadrobno nakrájenou šalotkou, osolíme a opepříme.
Sardinky ve vlastní šťávě vložíme do misky. Přidáme tvaroh smíchaný s lučinou či žervé. Nadrobno nakrájíme šalotku a kyselé okurky. Kdo má rád, může vmíchat trochu hořčice. Na závěr to celé ušleháme nebo pořádně zamícháme.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.