• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Trápí vás otoky? Upravte svůj jídelníček

Oteklé nohy trápí některé jedince celý rok. Letní období však představuje pro naše tělo mnohem větší zátěž, a tak není divu, že otoky se objevují mnohem častěji. Někdy může jít jen o přechodný problém, kdy se otok během dne objeví, a pak zase zmizí. Za to můžou již zmiňovaná horka, kdy teplo zpomaluje průtok krve v žilním oběhu a tím má naše tělo tendenci natékat. Jestliže se však jedná o otoky trvalé nebo se objevují velmi často, je na čase vyhledat lékaře.

Otékat nohy nám můžou z několika důvodů. Nejčastěji se vyskytuje u lidí s nadváhou, se špatnými stravovacími zvyklostmi a pitným režimem, při zvýšené konzumaci alkoholu, kouření, nedostatku vhodného pohybu, nošení špatné obuvi nebo při dlouhém stání. Svoji roli tu ale také může hrát porucha oběhového a lymfatického systému. Do určité míry můžeme však otoky těla ovlivnit nebo je značně snížit, a to především stravou, pitným režimem a pohybem.

Strava

Pokud máme tendenci otékat, měli bychom se zaměřit na takové druhy potravin, které nezatěžují náš lymfatický systém. Měli bychom upřednostňovat přirozené druhy potravin, které nejsou průmyslově zpracované, tedy takové, u kterých si nepotřebujeme číst složení (paštiky, polotovary, salámy apod.).

Zelenina a ovoce je pro naše tělo velmi důležitá nejen kvůli vláknině, ale také pro očistu lymfatického systému, který může zadržovat škodlivé toxiny. Zeleninu bychom měli konzumovat v množství 500g denně a to s převahou bílých a zelených druhů. U ovoce postačí 1-2 porce/den.

Velmi důležité je také omezit příjem soli. Při nadměrné konzumaci soli dochází k zadržování vody v těle, a to způsobuje otoky. Nejde jen o sůl samotnou, ale i o potraviny, které sůl obsahují (sýry, uzeniny, pečivo, kořenící směsi,…). Sůl v jídle můžeme značně omezit a chuť vykompenzovat nejrůznějšími druhy bylinek (libeček, pažitka, saturejka, bazalka, kopr) nebo česneku.

Velmi účinně působí na otoky snížit množství sacharidů ve stravě. Česká populace má tendence k sacharidům tíhnout, nejedná se jen o sladké druhy potravin, ale především o nadbytek příloh, pečiva a ovoce. Jelikož 1 gram sacharidů na sebe váže 3 gramy vody, dojde vlivem nadbytku sacharidů k jejich nevyužití a začnou se v těle spolu s vodou hromadit.

Pitný režim

Otoky, které se objevují zejména v létě mohou velmi úzce souviset s pitným režimem. V létě se více potíme, voda z těla se kůží rychleji odpařuje a máme mnohem větší tendence k dehydrataci. Pokud je naše tělo dehydrované nebo strádá, přepne se do režimu, kdy začne každou kapku vody ukládat a vznikají tak otoky. V létě je tedy třeba pitný režim navýšit. Základ pitného režimu by však měla tvořit čistá neperlivá voda, případně s plátky citronu nebo jiného ovoce, máty, meduňky či salátové okurky pro osvěžení. Naopak nejsou vhodné slazené či kofeinové nápoje a zcela vyřazen by měl být alkohol.

Dostatek pohybu

Zejména po dlouhém stání nebo sezení se mohou otoky nohou objevovat během odpoledne nebo navečer. Končetiny jsou nedostatkem pohybu více zatěžované a dochází ke zpomalení toku v žilách a lymfatickém systému. Během dne bychom se tedy měli snažit alespoň částečně procvičovat (jít se projít, projet se na kole, protáhnout nohy, častěji je ohýbat v kotnících). Na oteklé nohy také pomáhá sprcha studenou vodou, případně po dlouhém dni si lehnout na záda a nohy umístit do zvýšené polohy.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.