Nástup letních dnů mnohé z nás nabádá ke změně jídelníčku. Málokdo dostane v horkém počasí chuť na kachnu s knedlíkem, guláš nebo smažený řízek. Podvědomě se tímto naše tělo vyhýbá vydatným pokrmům, které dlouho trávíme a po kterých se dostaví únava a ztráta energie. Letní sezóna nám nabízí široké spektrum potravin, které jsou méně náročné na trávení, osvěží nás a nezatíží naše tělo. Po kterých potravinách bychom měli v létě sáhnout a na které dávat naopak pozor?
Ovoce patří mezi významné zdroje vlákniny, vitamínu C a antioxidantů. V létě je ovoce cenově dostupnější a chutnější než v jakémkoliv jiném roční období. Ovoce je bohaté na vodu a vlákninu, ale také na jednoduché cukry, které zvyšují jeho energetickou hodnotu. Proto bychom jeho příjem neměli přehánět. Rozhodně bychom ho ale neměli vynechávat. Ideální příjem je kolem 200-300g denně a to především v ranních a dopoledních hodinách. Méně sladší druhy ovoce (borůvky, maliny, rybíz) můžeme zařadit i v odpoledních hodinách např. do jogurtu.
Zeleninou oproti ovoci nemusíme vůbec šetřit. Denně bychom měli zkonzumovat 500g zeleniny. V létě si můžeme připravovat nejrůznější zeleninové saláty v kombinaci např. s luštěninami, sýrem, tofu či rybou. Zeleninových pokrmů je celá řada. Pro osvěžení můžeme vyzkoušet např. polévku z rozmixovaných okurek se zakysanou smetanou nebo studené španělské gaspacho z mixovaných rajčat. Ve večerních hodinách je však již vhodnější variantou zařazení teplé zeleniny (grilované, dušené, pečené) v kombinaci s lehčí bílkovinou (plátek krůtího masa nebo ryby).
Mléčných výrobků bychom se v létě neměli zříkat. Nejenže obsahují velké množství vody, ale zároveň jsou bohaté na bílkoviny, vápník a probiotika, které zlepšují střevní mikroflóru. Obzvlášť zákysy, jogurty, tvarohy, můžou v kombinaci s ořechy, semínky, ovocem, posloužit jako skvělá svačinka.
Na příjem bílkovin bychom neměli zapomínat ani v létě. Jelikož jsou však těžší na trávení, vybíráme takové druhy, které náš trávicí trakt příliš nezatíží. Nejíme je proto samostatně, ale kombinujeme např. se zeleninou. Rozhodně nesáhneme vedle, pokud si k letní večeři dopřejeme např. zeleninový salát s jakoukoliv rybou. Z masa pak vybíráme libové druhy krůtího nebo kuřecího.
V období vyšších teplot je tělo náchylné k dehydrataci více než kdy jindy. Mnozí z nás mají tendence pít v letním období ledové nápoje, ty však můžou být pro tělo velkým šokem. Teplota nápojů by neměla klesnout pod 16°C. Nejpřirozenější je pít čistou neperlivou vodu. Vynikající volbou jsou však i domácí limonády připravené např. z vody, vymačkaného citronu nebo jiného ovoce, lístků máty či meduňky.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena. Webové stránky: RB