• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Stoupá vám hmotnost? Ne vždy je za tím tuk.

Známe to všichni. Jeden den stoupneme na váhu a hned máme den veselejší. Druhý den nám však váha ukazuje číslo vyšší a my se ptáme sami sebe, kde jsme udělali chybu? Jak je možné, že jsme téměř z ničeho přibrali skoro 2 kila? Následují pocity samoobviňování a v důsledku špatné nálady máme mnohdy celou snahu o hubnutí hodit za hlavu.

Předtím, než se začneme panikařit z toho, že nám některý den ukázala váha vyšší číslo, bychom si měli uvědomit, proč tomu tak může být. Váha promítá mnohem více faktorů než jen nárůst tukové hmoty. Nikdo nenabere 2kg tuku za jediný den. Co vše za tím může být?

Přijímáme větší množství soli

Stoupá vám hmotnost? Ne vždy je za tím tuk.

Sůl je pro naše tělo v určitém množství nepostradatelná, avšak všeho moc škodí. Za den bychom neměli konzumovat více než 5g soli, což odpovídá zhruba jedné čajové lžičce. Pokud jsme přesvědčeni o tom, že téměř nesolíme, měli bychom se zaměřit i na sníženou konzumaci takových potravin, který obsahují tzv. skrytou sůl (pečivo, uzeniny, sýry, konzervované potraviny apod.). Sůl nám zadržuje vodu v těle a na váze se to projeví vyšším číslem.

Jsme po tréninku

Stoupá vám hmotnost? Ne vždy je za tím tuk.Ať už chodíme pravidelně cvičit do fitka nebo jsme zrovna posilovali doma, očekáváme, že po fyzické aktivitě se naše snaha musí projevit na váze. Jenže po tréninku stoupneme na váhu a číslo je vyšší? Záleží, jaký sport jsme zvolili. Jestliže šlo o kardio cvičení, pak díky ztráty potu může být hmotnost nižší. Jestliže jsme ale posilovali, můžeme očekávat i mírný nárůst. Svalová hmota je totiž těžší než tuk.

 

Jsem žena v určité fázi menstruačního cyklu

Ženy mívají větší tendence ke kolísání hmotnosti v průběhu celého cyklu. Je to dáno vlivem ženských hormonů, během kterých tělo zadržuje vždy určité množství vody. Ženy můžou pozorovat největší nárůst hmotnosti těsně před začátkem svých dnů. Naopak nejnižší hmotnost bývá uprostřed cyklu.

Spali jsme méně, než obvykle

Nedostatek spánku má nepříznivý vliv na rovnováhu hormonů leptinu a ghrelinu. Tyto hormony nám v těle ovlivňují hlad a sytost. Pokud spánek omezujeme, tak již po 2 dnech dojde k nerovnováze těchto 2 hormonů. Jestliže dojde k poklesu leptinu a stoupání ghrelinu, zvyšuje se nám hlad a chuť k jídlu, což se na váze pochopitelně projeví. Navíc jestliže budeme spát málo a budeme unavení, tělo začne čerpat energii ze svalové hmoty. Pokud je tedy naším cílem zredukovat právě tuk, měli bychom dbát na dostatečný spánek.

Vážíme se v různou denní dobu

Stoupá vám hmotnost? Ne vždy je za tím tuk.

Jestliže chceme mít svou hmotnost pod kontrolou, měli bychom se vážit vždy ve stejnou denní dobu. Večer, kdy jsou naše střeva nejvíce naplněná pochopitelně vážíme nejvíce. Ráno po vyprázdnění bývá hmotnost naopak nejnižší.

 

Nadměrně se stresujeme

Stoupá vám hmotnost? Ne vždy je za tím tuk.

Při stresu se do těla uvolňuje hormon kortizol, který negativně ovlivňuje proces hubnutí a zadržuje vodu v těle. Způsobuje také zvýšené odbourávání svalů, což je při hubnutí problém. Má na svědomí i nedostatečné trávení a vstřebávání živin. Díky všem těmto jevům na sobě můžeme pozorovat nárůst tělesné hmotnosti i přes to, že všechny zásady redukční diety dodržujeme.

 

Pili jsme alkohol

Při konzumaci alkoholu dochází k výrazné stimulaci našich chuťových buněk. Následně většinou saháme po slaných potravinách (brambůrky, oříšky, chlebíčky, jednohubky). Všechny tyto potraviny obsahují vyšší množství soli. Jelikož sůl zadržuje vodu v těle, dochází i k nárůstu tělesné hmotnosti. Alkohol má navíc velkou energetickou hodnotu a jelikož ho naše tělo neskladuje, snaží se ho odbourat dříve než např. tuk či sacharidy. Dojde tedy ke zvýšené tendenci ostatní živiny ukládat.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.