Každý z nás jistě zná pohádku Sůl nad zlato. Sůl je pro naše tělo velmi důležitá a nepostradatelná. Sůl nejenže dodává našemu jídlu chuť, ale také je složena ze sodíku a chloru, což jsou látky zcela nezbytné pro chod našeho těla. Avšak všeho moc škodí a také není sůl jako sůl. Na trhu můžeme narazit na různé druhy soli a mezi nimi jsou značné nutriční rozdíly.
Asi nejběžnější sůl, která se nachází v každé domácnosti je běžná kuchyňská sůl nebo mořská sůl. Bohužel obě tyto soli bývají upravené pro kuchyňské použití. Jsou čištěné rafinací a bývají doplněné o pohlcovače vlhkosti a protispékavé látky, aby sůl nehrudkovala. Takto chemicky upravená sůl má jen velmi málo společného s přírodní solí. Pokud vezmeme v úvahu, že většina českých domácností solí 2-3x více, než se doporučuje, dostáváme do našeho těla společně se solí spoustu přidaných chemických látek, kterým naše tělo zbytečně zatěžujeme.
Místo klasické soli je tedy vhodnější zařadit do jídelníčku některou ze solí přírodních. Jednou z takových solí je himalájská sůl.
Himalájská sůl patří mezi nejčistší soli vůbec. Těží se pod zemí himalájského pohoří v Pákistánu a má růžovou barvu. Je to především kvůli železu, které přirozeně obsahuje. Z hlediska složení je himalájská sůl jedinečná i díky obsahu minerálních látek, které jsou pro naše tělo nepostradatelné (hořčík, železo, vápník, draslík, selen, jód a další). Himalájská sůl napomáhá předcházet svalovým křečím, podporuje činnost nervové soustavy, normalizuje hladinu hormonů v těle, napomáhá zdraví cév i kostí, pomáhá oddálit projev stárnutí a zlepšuje spánkový cyklus.
Himalájská sůl má jemnou chuť a je lehce stravitelná. Může tedy v kuchyni plně nahradit běžnou kuchyňskou sůl. Pro své příznivé účinky ji lze také přidávat do koupele nebo na přípravu pleťových masek. Jestliže nás trápí afty či bolesti dásní, lze rozpustit růžovou sůl ve vodě a pravidelně kloktat.
Sůl je pro naše tělo nezbytná, ale ve vyšších dávkách vede ke zvyšování krevního tlaku, snížení funkce ledvin a vzniku osteoporózy. Proto bychom i v případě zdravější himalájské soli měli dodržovat doporučený denní příjem. Neměli bychom tedy konzumovat více než 5g soli za den, což odpovídá zhruba jedné čajové lžičce.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.