• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Rostlinné alternativy masa

Bílkoviny můžeme najít jak v živočišných, tak v rostlinných potravinách. Každý zdroj má své výhody. Živočišné bílkoviny jako jsou ryby, maso, vejce a mléčné výrobky obsahují tzv. esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí vytvořit a které je třeba přijímat stravou. Živočišné bílkoviny také obsahují spoustu důležitých minerálů jako je železo, zinek a vitamín B12. Pro člověka tedy není přirozené je z jídelníčku zcela vylučovat. Na druhou stranu rostlinné bílkoviny také nabízí široké spektrum vitamínů a minerálních látek, jsou bohaté na vlákninu a antioxidanty, které zase nenajdete v živočišných potravinách. Rostlinné zdroje bílkovin neobsahují cholesterol a mají nízký obsah tuku. Oba zdroje bílkovin jsou pro tělo prospěšné a proto bychom se měli v našem jídelníčku snažit o jejich rovnováhu.

Rostlinná alternativa masa

Když se řekne „Rostlinná alternativa masa“, řadě z nás se vybaví sója. V současné době je sója velmi diskutabilní potravinou. Jedni ji odsuzují, druzí naopak vyzdvihují. V dřívějších letech jsme sóju považovali za jakousi módní potravinu, která pomáhá při prevenci srdečních a nádorových onemocnění. V současné době se však začaly objevovat i názory, že sója by nemusela být až tak zdravá, jak se původně tvrdilo. Jak to tedy je? Sója se tradičně konzumovala v asijských zemích a to hlavně v přirozené fermentované podobě a v určitém množství. U nás však sóju konzumujeme především ve vysoce průmyslově upravovaných polotovarech (sojové maso, sojové mléko, proteinový sojový izolát). Tímto způsobem jsme my v západních zemích dospěli k tomu, že konzumujeme sóji více než asiaté a co hůř – jíme ji v té nejméně vhodné geneticky modifikované podobě. Pokud tedy chceme sójou obohatit náš jídelníček, měli bychom vybírat mezi kvalitnějšími fermentovanými produkty (kvalitní sójová omáčka, miso pasta, tempeh – sojový sýr).

Pokud se budeme držet rčení „všeho s mírou“, pak rostlinné zdroje bílkovin do zdravého jídelníčku rozhodně patří.

Tofu

Tofu se vyrábí srážením sojového mléka. Vzniká tak jakýsi „sojový sýr“, který můžeme použít jak do studené, tak teplé kuchyně. Chuťově je neutrální. Lze však koupit i marinované, uzené nebo kořeněné. Využít se dá při přípravě zeleninových směsí k rýži nebo těstovinám, při tvorbě pomazánek, ale také při přípravě dezertů. Tofu je také velmi kvalitním zdrojem vápníku, obsahuje dostatek bílkovin a poměrně malé množství tuku.

Tempeh

Tempeh se vyrábí fermentací pomocí ušlechtilé plísně. V porovnání s tofu obsahuje tempeh větší množství bílkovin, vitamínů a vlákniny a má výraznější chuť. Je také výborným zdrojem vápníku a hořčíku. Tempeh je lehce stravitelný. Můžeme ho koupit jak přírodní, uzený, smažený či marinovaný a nevyžaduje tepelnou úpravu.

Sójové nudličky

Tento výrobek se prodává v různých tvarech (nudliček, kostek). Často tyto výrobky označujeme za „sojové maso“. Chuťově je neutrální, tedy je potřeba při vaření výrazněji dochutit. Vyrábí se ze sojové mouky nebo sojového koncentrátu. Mají vysoké množství bílkovin a neobsahují téměř žádný tuk.

Robi

Robi maso se na rozdíl od sojového masa vyrábí z rostlinné pšeničné bílkoviny, mouky a červené řepy. Sortiment Robi je na trhu opravdu široký. Při nákupu je však třeba sledovat nutriční hodnoty, jelikož některé výrobky jsou tučnější. Nehodí se pro bezlepkovou dietu.

Klaso

Klaso se stejně jako Robi vyrábí z pšeničné bílkoviny. Obsah bílkovin lze přirovnat k živočišnému masu. Klaso lze koupit jako polotovar nebo v podobě řízků, paštik, klobás. Některé výrobky můžou být tučnější, proto je opět třeba sledovat jejich nutriční složení.

Seitan

Seitan se vyrábí z pšeničné bílkoviny – z lepku. Na trhu můžeme zakoupit seitan ochucený nebo seitan natural, který lze připravovat stejně jako maso např. do zeleninových směsí, k rýží, k těstovinám.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.