Vánoční svátky vnímáme jako čas klidu, radosti a pohody. Spousta z nás si spojuje toto období s dobrým jídlem a provoněnou domácností vánočním kořením. Vánoční koření se používá nejen do pečeného cukroví a nápojů, ale také do různých vánočních dekorací. Nejenže nám krásně provoní celý domov, ale také navodí tu správnou vánoční atmosféru. Pomáhá nám uvolnit se a zapomenout na každodenní stres. Příjemná vůně sladké vanilky, jemné skořice, hřebíčku nebo badyánu má pozitivní vliv nejen na naši psychiku, ale také na naše zdraví.
Skořice je koření, které všichni známe. Přidáváme ho do cukroví i jiných pečených dobrot, ale také do svařeného vína. Skořice pomáhá rozproudit krev a tím dokáže zahřát náš organismus. Má protizánětlivé účinky, dokáže nám pomoci od zažívacích obtíží jako je nadýmání, nevolnost nebo průjem.
Vanilka dodává pokrmům výjimečnou chuť i vůni. Jelikož její vůně zklidňuje a zbavuje nervozity, je považovaná za afrodiziakum. Pěstování vanilky je však velmi náročné, to je důvodem, proč spadá mezi dražší koření.
Badyán se přidává do perníčků, povidel, svařeného vína, ale také si z něj lze připravit čaj. Působí příznivě proti kolikám. revmatismu i dalších zánětlivých onemocnění pohybového aparátu. Podporuje také trávení a je účinnou prevencí proti chřipce a nachlazení.
Hřebíček je velmi aromatickým kořením, který má v české kuchyni nezastupitelné místo. V těle působí dezinfekčně – pročišťuje organismus a posiluje imunitu. Žvýkáním dokáže pomoci při bolesti zubů a tvorbě aftů. Kombinace pomeranče s čerstvě zapíchanými hřebíčky dokáží krásně provonět celý náš byt.
Kardamon voní velmi intenzivně po citrusech. Používá se jak do pečení, tak i na přípravu ryb a likérů. Blahodárně působí na náš nervový systém, povzbuzuje mozkovou činnost a pomáhá soustředit se. Zahání také problémy s nadýmáním a pálením žáhy a tiší střevní křeče.
Anýz má sladkou aromatickou vůni podobnou lékořici. Při pečení se nejčastěji přidává do perníčků, lze ho ale použít i do vánočních nápojů a čajů. Pro své známé pozitivní účinky na zdraví se v kuchyni používá již od středověku. Vylouhovaný anýz tlumí bolesti. Pomáhá při nadýmání, zvracení, bolestech břicha a tlumí křeče. Usnadňuje také vykašlávání.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.