• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Proteiny – Živiny důležité nejen pro sportovce

Když se řeknou proteiny, spousta lidí si představí látky, které jsou spojeny s nápoji určené pro sportovní výživu. Protein je však pouze cizí název pro slovo bílkovina. Bílkoviny mají v našem jídelníčku společně se sacharidy a tuky nezastupitelnou roli.

Bílkoviny jsou pro naše tělo velmi důležité, jelikož tvoří základní stavební kámen nejen svalů, ale také celého těla. Jejich příjem je pro redukci hmotnosti velmi důležitý. Pokud bychom jich nepřijímali dostatek, může vlivem hubnutí docházet k úbytku svalové hmoty. Bílkoviny mají ale také sytící schopnost a pomáhají snížit glykemický index potravin.

Naše tělo si bílkoviny nedokáže vytvořit, tudíž jsme odkázáni na jejich příjem ve stravě. Průměrný dospělý člověk by měl přijmout denně 1g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti za den. Pro příklad – 80ti kilogramový člověk by měl denně zkonzumovat 80g bílkovin denně. Tento výpočet je ale pouze orientační, během života se množství pro tělo potřebných bílkovin mění.

 

KDE BÍLKOVINY NAJDEME?

Bílkoviny najdeme jak v potravinách rostlinného původu, tak v potravinách v původu živočišném.

ROSTLINNÉ BÍLKOVINY se nachází v luštěninách (hrách, čočka, cizrna), obilovinách (quinoa, pohanka, amarant), ale také v sóje a sójových výrobcích – tofu, tempeh, klaso, robi. Velkou výhodou rostlinných bílkovin je vysoký obsah vlákniny a nízký obsah cholesterolu a celkového tuku. Nevýhodou je ale jejich neplnohodnotnost z hlediska obsahu aminokyselin.

ŽIVOČIŠNÉ BÍLKOVINY jsou na rozdíl od rostlinných plnohodnotné, obsahují důležité aminokyseliny, které si naše tělo neumí vyrobit a z jiného zdroje, než ze živočišných produktů je nezíská. Najdeme je v mase, rybách, vejcích, mléčných výrobcích a sýrech. Nevýhodou živočišných bílkovin je větší obsah tuku a v případě mléčných výrobků i vyšší obsah soli.

Oba druhy bílkovin je vhodné v jídelníčku kombinovat v poměru 1:1 s tím, že u živočišných bílkovin bychom měli upřednostňovat bílkovinné potraviny s nízkým obsahem tuků (libová masa).

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.