• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Potraviny, ve kterých byste sůl vůbec nečekali

Známe rčení praví, že sůl je nad zlato. Sůl pro fungování těla opravdu potřebujeme. Bohužel ji však sníme skoro 3x více, než je doporučováno. Dnes již většina z nás ví, že bychom sůl měli omezovat. Nestačí se ale jen řídit větou „Já skoro nesolím“. Sůl najdeme i ve skryté formě v potravinách, které běžně konzumujeme. Díky nim do sebe dostaneme takový přebytek soli, který nám může značně uškodit.

Světová zdravotnická organizace doporučuje příjem 5 gramů soli pro zdravého dospělého člověka na den. Pro představu to odpovídá 1 lžičce soli. Stejné množství do těla dostaneme, pokud sníme jeden párek a zajíme ho jedním rohlíkem. Zvýšená konzumace soli má na svědomí zadržování vody v těle, otoky a vysoký krevní tlak, díky němuž snáze dochází k srdečně – cévním příhodám.

U jakých potravin bychom měli být obezřetní a kde všude skrytou sůl najdeme?

PEČIVO

Mezi nejvíce dosolovaná pečiva patří obyčejný bílý rohlík a kmínový chléb. Obsahují dokonce třikrát větší množství, než je doporučováno. Jestliže si tedy vybíráme pečivo, měli bychom volit mezi takovými druhy, které nejsou posypané hrubozrnnou solí. Pro lepší chuť ale výrobci přidávají sůl i do těsta. Pokud tedy někteří jsou zvyklí jíst chleba 2-3 denně, dostanou do sebe soli nadbytek.

čím se řídit při výběru pečiva?

SNÍDAŇOVÉ CEREÁLIE A SUŠENKY

Málokdo by řekl, že sůl najdeme i ve sladkých snídaňových cereáliích nebo sušenkách. Vezměme si třeba takové kukuřičné lupínky. Člověk by řekl – zdravá forma snídaně… obzvlášť, pokud na obalu najdeme napsáno „fitness“ nebo „cereální“. Takový název budí naoko dojem zdravější potraviny. Bohužel realita je jiná. Sůl výrobci zapracovávají do potraviny z toho důvodu, aby podpořila a zvýraznila sladkou chuť.

SÝRY

Přestože v sýrech najdeme spoustu pozitivních nutrientů, obsahují kromě tuku také velké množství soli. Sýry patří v Čechách mezi oblíbenou delikatesu. Průměrný Čech zkonzumuje ročně 13,8 kg sýrů. Na snídani si namažeme chleba lučinou, v poledne si zasypeme těstoviny sýrem a na večeři si dopřejeme balkánský sýr do salátu. Není divu, že tímto způsobem do těla dostaneme ohromné množství soli. Pozor bychom měli dát také na „light“ verze sýrů a lučin, protože výrobci dohání chuť chybějícího tuku právě solí.

syry

UZENINY

Uzeniny patří pro spoustu lidí mezi neodmyslitelnou součást jídelníčku. Kvůli vysokému obsahu soli však Světová zdravotnická organizace označila v roce 2015 uzeniny jako karcinogenní. Pro zpestření jídelníčku si jednou za čas můžeme kvalitní šunku dopřát. Rozhodně by ale neměly uzeniny být na denním pořádku. Za nejmenší zlo se dá považovat šunka od kosti, kladenka nebo jakákoliv libová šunka s vyšším podílem masa a nižším obsahem soli nebo dusitanů. Uzeniny nejsou pro lidské tělo nepostradatelné a naše tělo je opravdu nepotřebuje.

MARINÁDY A OMÁČKY

Pokud si chcete dopřát k masu nějaké dochucovadlo, je potřeba důkladně sledovat etiketu. Obzvlášť u kečupů a hořčic, kde by neměl obsah sodíku překročit 1 gram na 100 gramů výrobku. Dipy a omáčky k masům je ale v tomto případě nejlepší si vyrobit doma např. ze zakysané smetany, česneku a bylinek.

STERILOVANÁ ZELENINA

Konzumovat a vařit bychom se měli snažit vždy z čerstvé zeleniny. Sterilovaná zelenina kromě vyššího obsahu cukru obsahuje také skrytou sůl, která v tomto případě funguje jako konzervant.

Proteinová jídla, dietní plány na míru, doplňky

Dietní plány

Proteinová jídla

Nápoje

Doplňky stravy

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.