Při snaze zhubnout jsme vystavěni různým nástrahám. V dnešní době výrobci přidávají cukr i do takových potravin, kde by je čekal jen málokdo. Potraviny se tváří jako zdravé, ale díky přidanému cukru do sebe dostáváme více kalorií, než je zdrávo. Ve sladších potravinách předpokládáme, že v nich cukr obsažen je. Cukr se ale nachází i v potravinách slaných nebo chuťově neutrálních.
Pokud zrovna nekupujeme jednodruhové potraviny, tak ať se nám to líbí nebo ne, cukr nebo jeho napodobeniny se nachází téměř všude. Když si prostudujeme etiketu, zjistíme, že ne vždy je ve složení uveden přímo cukr. Velmi často tam bývá zastoupen např. glukózovo-frutózový sirup, fruktóza, agávový sirup apod. To vše se ale řadí mezi cukry. Ve kterých potravinách bychom cukr ale nečekali?
Aby došlo k procesu kynutí, je nutné přidat cukr do chleba. Do běžného pečiva se ale přidává běžně i z důvodu lepší chuti a zlatavé kůrky. Při výběru pečiva je třeba pečlivě sledovat složení, jelikož např. na pohled „zdravé“ tmavé kaiserky bývají dobarvovány právě karamelem. Větší množství cukru ale obsahuje také toastový chléb.
Opravdu jste si mysleli, že v uzeninách cukr nenajdeme? Do uzenin se v určitém množství přidává nejen jako konzervant, ale také pro zvýraznění chuti. Pokud chceme kvalitní šunku s minimem cukru, je třeba si připlatit za šunku výběrovou nebo té nejvyšší kvality.
I do potravin jako jsou sterilované fazole, rajčata, hrášek, kukuřici či dokonce žampiony, se přidává extra cukr. Najdeme ho ale také v rybích nebo zeleninových konzervách. Obzvlášť v těch, které jsou v omáčce nebo zamíchány do zeleninových salátů.
Kdo by čekal cukr v potravinách jako je kefír, acidofilní mléko či bílý jogurt? Pokud kupujeme mléčné výrobky ovocné ochucené, bývá ve složení uveden často glukózovo-fruktózový sirup a s ovocem mnohdy nemá vůbec co do činění. U bílých jogurtů platí, že čím tučnější, tím je v něm obsaženo méně cukru. Jogurty nízkotučné naopak obsahují až 15% cukru.
Nejen do snídaňových cereálií, müsli tyčinek, ale také kaší natural je přidáván navíc cukr pro lepší chuť. Pozor bychom si měli dávat hlavně na müsli spékané, ve kterých je přidané množství cukru největší. Takové totiž jsou slepené medem nebo jakýmkoliv slazeným sirupem.
Jedním z důvodů, proč bychom měli dávat přednost jednodruhovým kořením je právě přidaný cukr pro lepší chuť. Cukr se ale nepřidává jen do směsí kořenících přípravků, ale také do instantních jídel jako jsou polévky nebo omáčky.
Potravin, do kterých se přidává cukr je ale mnohem více. Nalezneme ho také ve složení různých slaných pochutin jako jsou brambůrky či oříšky wasabi. Dále v ochucovadlech jako jsou majonézy, balzamikový ocet či levnější druhy sójových omáček. Možná by nás ale překvapil také obsah cukru např. v surimi tyčinkách. Dávat bychom měli více přednost jednodruhovým potravinám, u kterých si nepotřebujeme číst složení. Jedině v tomto případě máme jistotu, že přidaný cukr neobsahuje. Pokud kupujeme potraviny zpracované, je třeba řádně číst etiketu.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.