Pistácie, mandle, lískové, vlašské, piniové, kešu, pekanové, makadamové… ano, řeč je o ořechách. Druhů máme mnoho, jejich užití v kuchyni je rozmanité a na zobání k televizi přímo ideální. Pro někoho jsou ořechy skvělým doplňkem a každodenní součástí jídelníčku, ovšem někteří, zvláště při snaze zhubnout, mají tendenci si jej odepírat. Je to ale nutné? Pojďme tuto mylnou myšlenku vyvrátit, neboť se sami okrádáte o skvělého pomocníka a zdroj mnoha živin, které právě při hubnutí potřebujete.
Je známo, že ořechy obsahují mnoho tuku, některé jsou jimi tvořeny dokonce z více než 50 %, díky tomu mají tak vysokou energetickou hodnotu – 100 gramů – 2000 až 2800 kJ!. Určitě bychom tedy při jejich konzumaci měli myslet na to, jaké množství sníme. Zná to asi každý, že večer u televize dokážeme sníst celou misku jako by se nechumelilo. Vzdávat bychom se jich ale také neměli, protože tuky, které oříšky obsahují jsou kvalitní nenasycené mastné kyseliny, jež jsou nezastupitelnou součástí například prevence srdečních chorob. Pojďme si tedy povědět více o některých nejčastějších druzích.
Zdroj kvalitních bílkovin, kterých však obsahuje z tohoto seznamu nejméně (ve 100 g – 14 g), dále obsahují vitaminy skupiny B, vitamin E, měď, hořčík, zinek, železo a fosfor. Doporučují se při nechutenství, únavě a podporují slezinu a slinivku. Doporučují se také při cukrovce druhého typu.
Obsahují mnoho kvalitních tuků, najdeme v nich hořčík, draslík, železo, zinek a jsou skvělým zdrojem vlákniny a vápníku. Nalezneme v nich velmi malé množství sacharidů. Pomáhají nám s kvalitou nehtů, vlasů, chrání naše srdcem cévy i zubní sklovinu.
Pyšní se vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin. Dodají nám ale i potřebný hořčík, zinek, železo, vitaminy skupiny B, vitamin K a E. Posilují zuby, dásně, sliznice, kůži, oči i nervovou soustavu. Užitečné jsou ale i při únavě, podrážděném žaludku, nervozitě.
Tento druh oříšků obsahuje nejvíce železa a nejméně kalorií. Mají také dostatek bílkovin i nenasycených mastných kyselin. Z mikronutrientů pak stojí za zmínku vitaminy A, B, E, draslík. Posílí naši imunitu, nervový, cévní systém, zlepší naši náladu i intelekt.
Mají blahodárný vliv na náš mozek – zlepšují naši psychiku, myšlení a další pochody. Mají antioxidační účinky, díky vysokému obsahu vlákniny podporují funkci střev, kladné účinky mají i na vlasy, nehty, kůži. Jsou skvělým zdrojem omega 3 i omega 6 mastných kyselin, mědi, zinku, hořčíku a kyseliny listové. Z vitamínů jsou hojně zastoupeny vitaminy B či vitamin E.
Toto je jen stručný výčet některých účinků ořechů na naše zdraví, což dokazuje, že ani při hubnutí bychom se neměli této skupině potravin vyhýbat. Naopak nám při redukci dodají potřebnou energii, kvalitní tuky a mikroživiny, které často při dietě postrádáme. Denně se doporučuje sníst mezi 25-50 gramy, což je přibližně naše hrst. Nebojte se tedy více experimentovat a zařazujte pravidelně konzumaci ořechů.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.