• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Nejčastější chyby při nízkosacharidovém stravování aneb proč nehubneme

Nízkosacharidové neboli Low Carb (LC) stravování je pravou volbou pro všechny, kteří se snaží zhubnout, zlepšit si fyzickou či psychickou kondici anebo zmírnit zdravotní obtíže. Tento způsob stravování jsme si oblíbili hlavně proto, že účinky na sobě pozorujeme velmi rychle, a hlavně fungují na každého. Někdy se nám však může stát, že během dodržování tohoto výživového směru na sobě nepozorujeme žádné výsledky a nulový efekt nás může demotivovat k dalším krokům. V tomto okamžiku je důležité zamyslet se nad tím, v čem děláme chyby. Většinou se jedná o doporučení, které nebereme až tak vážně nebo je záměrně přehlížíme.

Nízký příjem tekutin

Při klasickém racionálním stravování se v těle na 1g sacharidů váže cca 3g vody. Jakmile tedy snížíme množství sacharidů přijaté potravou, dojde ke ztrátám ohromného množství zadržované vody. Z tohoto důvodu na sobě největší váhový úbytek pozorujeme právě první týden hubnutí. Naše tělo má v tomto období větší tendence k dehydrataci, proto vodu musíme průběžně doplňovat. Při vyšších formách nadváhy tělo společně s tukem zadržuje i velké množství vody. To v konečném důsledku vede k otokům a nejrůznějším zánětům v těle. Pokud tedy máme např. opuchlé kotníky, tělo nám vysílá signál, že bychom měli více pít a snížit množství sacharidů ve stravě. Ti, kteří jsou v začátcích LC stravování, můžou po každém jídle pociťovat sucho v ústech – je to dobrá známka, která nám značí zvýšenou metabolizaci tuků. Pokud množství vody navýšíme, vyhneme se nejen možným nežádoucím účinkům, které můžeme na začátku diety zažívat, ale také tím přinutíme organismus metabolizovat více tuku a tím i tvorbu nového zdroje energie ketonů.

Nízký příjem kvalitních tuků

Při LC stravování se naším novým zdrojem energie stává tuk. Nebudeme-li ho mít dostatek, naše energie půjde dolů. Spoustu lidí se však tuků bojí a má tendence si např. maso a zeleninu připravovat bez jakéhokoliv tuku. Pokud ale ze stravy vyloučíme nebo velmi omezíme sacharidy, je potřeba tuky, jakožto hlavní zdroj energie, naopak doplnit. Na talíři by se tedy měl převážně objevovat tuk, následně střední množství bílkovin a sacharidy velmi omezeně. Nemusíme se tedy bát přidat tuk jako je např. olivový nebo kokosový olej, ghí, avokádo, ořechové krémy apod.

Nedostatek hořčíku a sodíku

Pokud tělu budou chybět důležité minerály, nemusí náš organismus fungovat správně. Největší deficity hořčíku a sodíku nastávají právě při nízkosacharidovém stravování. Hořčík je obsažen převážně v celozrnných obilovinách, banánech a fazolích. Tyto potraviny jsou však pro ketózu nevhodné. Z tohoto důvodu doporučujeme hořčík suplementovat v tabletách. Vyhneme se tak nežádoucím účinkům jako jsou svalové křeče, únava, podrážděnost, nespavost.

Sodík doporučujeme spíše omezovat, obzvlášť, pokud se snažíme zhubnout. Neznamená to ale, že ho z jídelníčku zcela vyřadíme. Při striktním omezení sacharidů dochází ke zvýšeným ztrátám nejen vody, ale i sodíku. To je jeden z důvodů, proč mají někteří jedinci vedlejší účinky jako je bolest hlavy, únava, závratě, zácpu apod. Se solí bychom to sice neměli přehánět, ale lehce si např. maso osolit můžeme. Bohatě postačí, pokud si jednou denně vypijeme zeleninový vývar It’s my life!.

Příliš mnoho mléčných výrobků

Většina mléčných výrobků obzvlášť v dnešní době působí v našem těle prozánětlivě. Spoustu lidí v dnešní době má intoleranci nejen na mléčný cukr, ale i na látky, které bývají výrobci do těchto produktů nesmyslně přidávány. Dnešní mléčné výrobky již nejsou tím, co bývaly dříve. Dnešní mléka postrádají veškerou bakteriální vybavenost, za to jsou obohaceny o spousty přidaných látek, aby nám vydržely v lednici dostatečně dlouho. Nejedná se jen o mléko, ale i o sýry apod. Když už tedy mléčné výrobky, tak volme přirozeně fermentované anebo skoro již zapomenuté kozí či ovčí sýry.

Často však chyby tkví i v mnohem banálnějších věcech jako je nepravidelnost ve stravě, pohodlnost připravit si jídlo, dopřávání si i jiných jídel mimo povolených potravin, konzumace alkoholu nebo velký stres, který nám k hubnutí také příliš nepřidá.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.