• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Káva při hubnutí? Nevadí, ale…

Chuť a vůni kávy považují mnozí z nás za neodmyslitelnou součást dne. Častým důvodem, proč kávu pijeme, je kofein. Ten dokáže náš organismus stimulovat, napomáhá koncentrovat mysl, a tím nám zajišťuje podávání lepších výkonů. Kofein vyplavuje do těla serotonin – hormon dobré nálady. Není divu, že kofein patří mezi návykové látky a považuje se za slabší drogu. Nicméně káva obsahuje řadu dalších prospěšných látek. Pokud to tedy s množstvím nebudeme přehánět, přinese nám mnoho pozitiv pro naše zdraví.

Pro dospělou zdravou osobu 3 šálky kávy denně nepředstavují žádné zdravotní riziko. Naopak při pravidelné konzumaci kvalitní kávy přispíváme ke zlepšení stavu našich cév a tím předcházíme riziku aterosklerózy a infarktu. Dokonce i napomáhá ke snížení rizika diabetu. Káva také obsahuje antioxidanty, které chrání tělo před předčasným stárnutím a přispívá k ochraně nervového a imunitního systému. Kofein v kávě obsažený nám napomáhá stimulovat metabolismus, čímž napomáhá k redukci tuků. Z tohoto důvodu se kofein přidává do spousty přípravků na hubnutí.

Pokud kávu pijeme ve vyšším množství, než je doporučeno, dochází v těle díky kofeinu k vyšším ztrátám vápníku, což může způsobit řídnutí kostí. Káva má také diuretické účinky, proto bychom si ke každé kávě měli dopřát sklenici vody, aby nedocházelo k dehydrataci organismu.

Časté mýty o kávě

Z mnoha zdrojů se dozvídáme, že káva zvyšuje krevní tlak a proto by ji ti, kteří trpí hypertenzí, neměli konzumovat. Nicméně po vypití šálku kávy se krevní tlak zvýší pouze krátkodobě. Při pravidelné konzumaci dojde k adaptaci organismu, tělo si vytvoří toleranci a krevní tlak se již nezvyšuje.

Dalším často diskutovaným tématem je konzumace kávy v období těhotenství. Obvykle se káva v těhotenství nedoporučuje, neznamená to ale, že si ji budoucí maminka nemůže dopřát. Pro plod představuje škodlivé množství příjem 300mg kofeinu/den, což odpovídá 3 šálkům kávy.

A jak je to s tím hubnutím?

Obecně vzato: káva při dietě nevadí. Bohužel v řadě českých domácností, když se řekne káva, si představí řada z nás kávovou dobrotu obohacenou o mléko, cukr nebo šlehačku. V kavárnách si často dopřáváme espresso se smetánkou, šlehačkou či dokonce cappuccino nebo latté. Takovéto nápoje se stávají doslova kalorickou bombou a v hubnutí nám budou na překážku. Pokud bychom si takovýto nápoj chtěli dopřát, měli bychom ho zařadit do jídelníčku například místo svačiny, ale nemělo by to být každý den.

Káva obsahuje stimulanty a také zdraví prospěšné látky. Pokud ale do ni přidáme cokoliv dalšího, tak kávu znehodnotíme. Z kvalitní kávy se tak stane kávový mléčný nápoj, ne-li mléko s kávovou příchutí a namísto pozitivních účinků čisté kávy si zaděláváme na nadváhu.

Není káva jako káva

Na našem trhu seženeme 2 druhy kávy – arabicu a robustu.

ROBUSTA Není tak náročná na pěstování. Je levnější a méně kvalitní. Seženeme ji téměř ve všech supermarketech. Často se využívá do kávových směsí (instantní kávy) nebo jako čistá robusta (pro tureckou kávu). Má těžkou nahořklou chuť a obsahuje také více kofeinu. Není divu, že mnozí lidé si nahořklou chuť kávy kompenzují pořádnou porcí mléka a cukru.

ARABICU můžeme zakoupit v pražírnách, kavárnách či specializovaných prodejnách. Chuť i vůně je u arabici mnohem zajímavější. Cenu kávy určuje kvalita kávových zrnek. Arabica bývá mnohem dražší než robusta.

V moderních kavárnách se robustě vyhýbají, protože upřednostňují kvalitu před kvantitou a také pro to, že není chuťově nijak zajímavá. Pokud si tedy chceme dopřát kávu plnou prospěšných látek, určitě bychom měli sáhnout po kvalitní arabice.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.