Spousta našich klientů má problémy s konzumací mléka, laicky říkají „alergie na laktózu“.
V tomto článku osvětlíme co je to laktóza, laktózová intolerance a rozdíl mezi samotnou alergií.
Často dochází k záměně výrazu laktózová intolerance a alergie. Intolerance na laktózu je způsobená tím, že našemu tělu chybí dostatek enzymu – laktázy, který v tenkém střevě štěpí laktózu na glukózu a galaktózu.
Pokud máme tohoto enzymu nedostatek, laktóza se nerozštěpí a pokračuje do tlustého střeva, kde ji přítomné bakterie začnou kvasit. To způsobuje nadýmání, plynatost, bolesti břicha, nevolnost, průjmy. Závisí také na množství přijaté potraviny – lidé však určité množství mléka snášejí (až 15 g laktózy = 250 ml mléka).
Alergie je oproti tomu reakce imunitního systému na bílkovinu kravského mléka. Již po pozření velmi malého množství se vytváří obranné protilátky a dochází k zažívacím potížím, otokům, zarudnutí kůže atd.
V tomto případě musíme z jídelníčku úplně vyřadit mléko a mléčné výrobky.
Co se týče tvrdých sýrů, zde se při výrobě až 98 % laktózy přesune do syrovátky, zbytek je odstraněn fermentací, tudíž se v nich téměř nevyskytuje.
U polotvrdých, měkkých, čerstvých, tavených sýrů a tvarohu je obsah laktózy významně snížen, proto by ani jejich konzumace neměla citlivým lidem způsobovat problémy.
V zakysaných mléčných výrobcích (jogurty, kefíry apod.) je množství laktózy snížené díky mléčným bakteriím, které ji částečně fermentují. Navíc ji ve střevě pomáhají rozložit. Pozor však musíme dát v případě, kdy je do potraviny přidané sušené či zahuštěné odstředěné mléko, tím se množství laktózy zvýší.
Laktóza se nevyskytuje jen v mléce a mléčných výrobcích. Najdeme ji například i v sušenkách, mléčné čokoládě, instantních výrobcích, slaném i sladkém pečivu, masných výrobcích, bonbónech, nápojích, lécích či ve výrobcích sloužících k hubnutí.
V současné době můžeme na trhu vidět i potraviny se sníženým obsahem laktózy či bezlaktózové varianty. Mléko lze také nahradit sójovými výrobky, rýžovým nebo pohankovým nápojem a mnoha dalšími.
Vápník je pro naše tělo velice důležitý, proto musíme dbát na jeho příjem. Při laktózové intoleranci může někdy docházet k jeho nedostatku, proto bychom měli do naší stravy zařazovat i jiné potraviny, které jej obsahují.
Vysoký obsah vápníku najdeme v máku, kapustě, brokolici, špenátu, sardinkách, tofu.
Samozřejmě, že ano. Máme široký výběr z mnoha produktů bez laktózy, proto si u nás i klienti, trpící citlivostí na laktózu, mají možnost vybrat z několika druhů a příchutí.
http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_165_s.11-16.pdf
https://www.svet-potravin.cz/clanek/kdyz-se-nase-telo-bouri
https://www.svet-potravin.cz/clanek/kazdy-paty-cech-trpi-intoleranci-laktozy
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.