• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Laktózová intolerance

Spousta našich klientů má problémy s konzumací mléka, laicky říkají „alergie na laktózu“.
V tomto článku osvětlíme co je to laktóza, laktózová intolerance a rozdíl mezi samotnou alergií.

Co je laktóza?

  • Jedná se o disacharid složený z glukózy a galaktózy.
  • Vyskytuje se v mléce všech savců, a to nejvíce v mateřském (7,2 %).
  • V mléce kravském je množství laktózy ovlivněno několika faktory, v průměru je to kolem 4,7 %.
  • Laktóza je zdrojem energie, zlepšuje absorpci vápníku, plní i funkci probiotik, mléku dodává nasládlou chuť a je důležitá při výrobě mléčných výrobků.

Intolerance VS Alergie

Mléko Laktózová intoleranceČasto dochází k záměně výrazu laktózová intolerance a alergie. Intolerance na laktózu je způsobená tím, že našemu tělu chybí dostatek enzymu – laktázy, který v tenkém střevě štěpí laktózu na glukózu a galaktózu.

Pokud máme tohoto enzymu nedostatek, laktóza se nerozštěpí a pokračuje do tlustého střeva, kde ji přítomné bakterie začnou kvasit. To způsobuje nadýmání, plynatost, bolesti břicha, nevolnost, průjmy. Závisí také na množství přijaté potraviny – lidé však určité množství mléka snášejí (až 15 g laktózy = 250 ml mléka).

Alergie je oproti tomu reakce imunitního systému na bílkovinu kravského mléka. Již po pozření velmi malého množství se vytváří obranné protilátky a dochází k zažívacím potížím, otokům, zarudnutí kůže atd.

V tomto případě musíme z jídelníčku úplně vyřadit mléko a mléčné výrobky.

Laktóza v potravinách

Co se týče tvrdých sýrů, zde se při výrobě až 98 % laktózy přesune do syrovátky, zbytek je odstraněn fermentací, tudíž se v nich téměř nevyskytuje.

U polotvrdých, měkkých, čerstvých, tavených sýrů a tvarohu je obsah laktózy významně snížen, proto by ani jejich konzumace neměla citlivým lidem způsobovat problémy.

V zakysaných mléčných výrobcích (jogurty, kefíry apod.) je množství laktózy snížené díky mléčným bakteriím, které ji částečně fermentují. Navíc ji ve střevě pomáhají rozložit. Pozor však musíme dát v případě, kdy je do potraviny přidané sušené či zahuštěné odstředěné mléko, tím se množství laktózy zvýší.

Laktóza se nevyskytuje jen v mléce a mléčných výrobcích. Najdeme ji například i v sušenkách, mléčné čokoládě, instantních výrobcích, slaném i sladkém pečivu, masných výrobcích, bonbónech, nápojích, lécích či ve výrobcích sloužících k hubnutí.

V současné době můžeme na trhu vidět i potraviny se sníženým obsahem laktózy či bezlaktózové varianty. Mléko lze také nahradit sójovými výrobky, rýžovým nebo pohankovým nápojem a mnoha dalšími.

Kde jinde hledat nepostradatelný vápník?

Vápník je pro naše tělo velice důležitý, proto musíme dbát na jeho příjem. Při laktózové intoleranci může někdy docházet k jeho nedostatku, proto bychom měli do naší stravy zařazovat i jiné potraviny, které jej obsahují.

Vysoký obsah vápníku najdeme v máku, kapustě, brokolici, špenátu, sardinkách, tofu.

Mohu začít s dietním programem It’s my life, když mám intoleranci na laktózu?

Samozřejmě, že ano. Máme široký výběr z mnoha produktů bez laktózy, proto si u nás i klienti, trpící citlivostí na laktózu, mají možnost vybrat z několika druhů a příchutí.

Zdroje a literatura o laktóze

https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Alergie-nebo-intolerance—znate-rozdil__s10012x8228.html

http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_165_s.11-16.pdf

http://www.vyzivaspol.cz/odborne-sekce/dietni-a-klinicka-vyziva/pro-verejnost/vybrane-diety/laktozova-intolerance/

https://www.svet-potravin.cz/clanek/kdyz-se-nase-telo-bouri

https://www.svet-potravin.cz/clanek/kazdy-paty-cech-trpi-intoleranci-laktozy

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.