• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Kvalitní spánek ovlivňuje hubnutí. Jak?

Spánek je pro naše tělo důležitější, než si myslíte. A při hubnutí to platí dvojnásob. Přečtěte si, jaký vliv má nedostatek spánku na naše tělo, jak dlouho je dobré spát, nebo kdy byste se měli naposledy najíst před tím, než ulehnete do peřin.

Hubnout se dá i ve spánku

Spánek je pro naše tělo opravdu důležitý. A má vliv i na naše hubnutí. V případě, že budete spát dostatečně a kvalitně, může dokonce dojít ke spalování tukových buněk i během spánku. Bez dodržování zdravého životního stylu to však nepůjde.

Máte neustále hlad? Možná špatně spíte

Kvalitní spánek ovlivňuje hubnutí. Jak?Problémy s nedostatečný spánkem jsou velmi rozšířené. Až 30 % dospělých spí méně než 6 hodin denně. Z různých studií vyplývá, že lidem, kteří spí méně než 6 hodin, jde hubnutí o poznání hůře. Spánek má totiž vliv na metabolismus. V případě nedostatečného odpočinku organismus daleko hůř hospodaří s bílkovinami. Dochází také ke snížení hladiny leptinu, což má za následek to, že máme pocit hladu. Vyšší hodnoty tohoto hormonu naopak způsobí, že tělo vyšle do mozku signál, že jsme nasycení.

Kromě toho dochází také ke zvýšení hladiny ghrelinu – hormonu, který podmiňuje pocit hladu. Tento hormon je produkován žaludeční sliznicí. Vysokou hladinu ghrelinu míváme například před jídlem – tedy ve chvíli, kdy je žaludek prázdný. Jakmile se najíme, hodnoty se opět normalizují.

Na nedostatek spánku reaguje také stresový hormon kortizol, který rovněž ovlivňuje chutě k jídlu. Lidé, kteří spí hůře, mají většinou větší kalorický příjem. Výzkumníci v jedné ze studií dokonce zjistili, že muži, kteří spali pouze 4 hodiny denně, snědli následující den průměrně o 559 kalorií více než ti, kteří spali 8 hodin denně. Výzkumy také ukázaly, že příliš krátký spánek zvyšuje riziko obezity u 89 % dětí a 55 % dospělých.

Spánek a klidový metabolismus

Klidový metabolismus udává, kolik energie naše tělo vydá, když nic neděláme. Málo spánku může klidový metabolismus zpomalit. A co to znamená v praxi? Ve chvíli, kdy málo spíme, jsme unavení a nemáme sílu ani ke sportovní aktivitě.

Spánek má vliv na fungování mozku

Špatný nebo nedostatečný spánek má negativní vliv také na to, jak náš mozek funguje. Dokáže otupit činnost čelního laloku mozku, který je odpovědný nejen za rozhodování, ale také sebeovládání.

A opět si dáme příklad z praxe. Už se vám také stalo, že jste ve chvíli, kdy jste málo spali, měli větší chuť na něco sladkého? Nebo na něco, co obsahuje více kalorií, tedy sacharidů a tuků? Nejspíš ano. A to proto, abyste tělu doplnili chybějící energii.

Co před spánkem (ne)jíst?

Neméně podstatné je také to, co před spánkem sníte. Určitě není dobré, abyste šli spát hladoví. Na druhou stranu však není ideální ulehnout do peřin s přecpaným žaludkem.

A jakým potravinám se rozhodně vyhnout? Těm, které obsahují velké množství kalorií, nebo jsou těžké. Tělo pak spotřebuje mnoho energie na trávení jídla – místo toho, aby regenerovalo.

Jak spánek ovlivňuje ketodieta?

Ačkoliv se v první fázi diety může stát, že se vám bude hůře spát, nebude to trvat dlouho. Jedná se o přechodnou fázi. Jakmile si totiž tělo zvykne na nový způsob stravování, bude mít lepší a kvalitnější spánek. Získáte více energie a také lepší náladu.

Jaká je ideální délka spánku?

Stejně jako nedostatečný spánek neprospívá našemu zdraví ani nadměrný spánek. Pokud jste zdraví, je dobré spát přibližně 7 až 8 hodin denně.

Kromě spánku je důležitý také zdravý životní styl. Nezapomínejte proto na přísun kvalitních potravin a dostatečný pitný režim. Potřebujete s něčím poradit? Ozvěte se naší výživové poradkyni Tereze, nebo navštivte některou z našich poraden It’s my life.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.