Rozhodli jste se začít zdravěji stravovat, ale po návštěvě obchodu se zdravou výživou vás z důvodu vysokých cen přejde motivace změnit vaše stravovací návyky? Jestliže si v dnešní době prolistujete časopisy se zdravými recepty, nejčastěji se v nich objevují jídla jako steak z tuňáka nebo pečený chřest s křepelkou. To pak není divu, že většina lidí svou snahu vzdá hned na začátku a pokračují v konzumaci levných párků, salámů a sušenek.
Možná vás překvapí, že zdravé stravování nemusí být vůbec drahé a může si to dovolit skutečně každý. I ze základních surovin lze poskládat vyvážený a chutný jídelníček. Bez určitých věcí to však nepůjde. Je třeba přehodnotit si své priority, začít jídlo plánovat, u každého nákupu více přemýšlet a také se spolehnout na své kuchařské schopnosti. Jaké potraviny vybírat?
Základ pitného režimu by měla tvořit čistá neperlivá voda. Nemusí být vůbec balená, postačí kohoutková. Pokud ji vyměníte za drahé limonády, ušetříte spousty peněz. Jestliže vám obyčejná voda nechutná, zkuste sáhnout po darech přírody a připravte si limonádu svoji z vlastnoručně nasušených jablek, šípků, lístků jahodníku, máty apod.
Jestliže nejíte ovoce a zeleninu jen kvůli ceně, možná byste se měli zamyslet nad tím, jaké druhy kupujete. Do zdravého jídelníčku rozhodně není třeba zařazovat předražené papriky nebo avokádo. Je i spousta druhů cenově přijatelných, které jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty a zasytíte tím celou rodinu. Mezi takové potraviny patří například zelí, kapusta, cibule, ale také veškerá kořenová zelenina (mrkev, červená řepa) – lze použít na přípravu pomazánek i jako příloha k hlavnímu jídlu. Důležité je také kupovat sezónní suroviny. Pokud máte chuť na jahody, je cenově výhodnější kupovat je v letním období a na zimu si je pak nechat zamrazit, zavařit nebo připravit marmeládu. Bylinky si můžete sami vypěstovat v květináči a následně usušit nebo zamrazit. Totéž platí o houbách, které nezapomeňte v období žní zpracovat pro pozdější užití.
Největším strašákem, co se týče ceny, bývá právě maso a ryby. Rozhodně však neplatí, že je nutnost mít denně na talíři čerstvou rybu nebo hovězí steak. U masa také není nutností konzumovat ho denně. Bílkoviny lze tělu dodávat i z jiných zdrojů. V poměru cena a kvalita vychází velmi dobře vnitřnosti (játra, srdíčka, ledvinky), ale třeba také drůbeží skelety či krky, které lze uvařit, maso obrat a použít k přípravě rizota nebo do omáček. Abyste doplnili tělu prospěšné rybí tuky, lze sáhnout po zavináčích nebo třeba sardinkách ve vlastní šťávě a připravit si třeba pomazánku.
Mezi velmi prospěšné přílohy pro tělo z hlediska nutrientů patří dnes již mnohdy opomenuté luštěniny (čočka, hrách, fazole) a obiloviny (jáhly, pohanka, bulgur,…). Obsahují hodně bílkovin a z velké části vám dokáží nahradit maso. Dají se kombinovat se zeleninou, vajíčkem nebo je zakomponovat do pomazánek.
Zakysané mléčné výrobky do zdravého jídelníčku patří. Jestliže však chcete ušetřit, kupujte je neochucené. Do jogurtu nebo tvarohu si pak kdykoliv můžete přidat svoji vlastní zavařeninu, med nebo třeba nastrouhané jablko či jiné druhy ovoce, které máte zrovna k dispozici.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.