• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Jaké oleje používat v kuchyni?

Tuky považujeme ve výživě člověka za velmi důležité. Pomáhají nám vstřebávat vitamíny A, D, E a K a jsou vydatným zdrojem energie. Z hlediska zdravého životního stylu bychom měli konzumovat přibližně dvě třetiny rostlinných tuků a jednu třetinu živočišných, Rostlinné tuky jsou pro naše tělo prospěšnější kvůli obsahu esenciálních mastných kyselin.

Současný trh nám nabízí nespočetné množství olejů. Jak ale vybrat ten správný? Všeobecně se doporučuje oleje střídat, jelikož každý obsahuje jiné vitamíny a má jiné složení mastných kyselin. Při vaření je ze všeho nejdůležitější si uvědomit, na co bude olej používán, zdali do teplé či studené kuchyně. Do studené kuchyně se dá použít téměř jakýkoliv olej. Pro teplou kuchyni však volíme oleje, které nejsou náchylné k přepalování a nehrozí tak uvolňování karcinogenních látek.

Řepkový olej

Řepkový olej je nejvhodnější volbou pro spoustu domácností. Používáme ho jak pro studenou, tak pro teplou kuchyni. Má vysoký bod zakouření, tudíž se jen tak nepřepaluje. Obsahuje vitamín E a patří k nejvýznamnějším zdrojům omega-3 a omega-6 zdraví prospěšných mastných kyselin.

Slunečnicový olej

Slunečnicový olej je jeden z nejprodávanějších olejů u nás. Obsahuje také vitamín E a omega-6 mastné kyseliny. Nevýhodou tohoto oleje je nestabilita a nízký bod zakouření, tudíž není vhodný pro teplou kuchyni.

Olivový olej

Olivový olej je velmi oblíbený a zdraví prospěšný kvůli obsahu mononenasycených mastných kyselin a vitamínu E. Za nejkvalitnější považujeme extra panenský, jelikož má však nízký bod zakouření, je vhodný především do studené kuchyně k přípravě salátů, dresinků a dipů. Do teplé kuchyně je třeba používat rafinovaný olivový olej, ten už však není tak kvalitní.

Rýžový olej

Rýžový olej patří mezi vysoce kvalitní oleje díky vitamínům A, B a E. Jelikož je velmi stabilní a má vysoký bod zakouření, řadíme tento olej mezi jeden z nejvhodnějších pro teplou kuchyni při dlouhém vaření.

Dýňový olej

Dýňový olej je velmi ceněný především kvůli vitamínům A, B, D a E a vysokému obsahu zinku. Má příjemnou oříškovou chuť i vůni. Vhodný je však pouze do studené kuchyně na přípravu salátů nebo pomazánek.

Kokosový olej

Kokosový olej se od ostatních olejů liší především svou konzistencí – je tuhý a krásně voní po kokosu. Vhodný je jak na pečení, tak na smažení. Jelikož však obsahuje nasycené mastné kyseliny, neměli bychom ho zařazovat do jídelníčku příliš často. Kokosový olej má však široké využití. Lze použít jako náhrada běžného tělového mléka nebo krému.

Palmový a palmojádrový olej

Tyto druhy olejů jsou pro svou nízkou kvalitu i cenu přidávány do řady potravin (margaríny, cukrovinky). Používají se také při smažení a nepřepalují se. Vzhledem k vysokému podílu nasycených mastných kyselin napomáhají ke vzniku aterosklerózy a přispívají k vysoké hladiny cholesterolu v krvi.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.