• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Jak na zdravé grilování?

Léto se často nese ve znamení různých společenských aktivit, na kterých nechybí grilování. Tento způsob úpravy jídla je v letním období velmi oblíbený, jelikož si ho všichni spojujeme s příjemnými věcmi jako je pobyt venku, posezení s přáteli a spoustu dobrého jídla. Málokdo si však uvědomuje, že grilování patří k těm nejméně zdravým úpravám stravy. Čím vším nám grilované pokrmy škodí?

Největším problémem grilování je ulpívání potenciálně karcinogenních látek na potravině. Pokud tedy grilujeme maso, které obsahuje velké množství tuku nebo ho obalíme v olejové zálivce, dochází k odkapávání tuku do grilu. Tento tuk se následně spálí a výpary se dostanou zpět do masa. Jak tedy minimalizovat dopady na naše zdraví, abychom si grilování užili a nemuseli se bát negativních účinků?

Vybírejte vhodné potraviny

V podstatě to nejchutnější maso, které často vyhledáváme např. prorostlé vepřové nebo špekáčky, patří mezi ty nejméně vhodné, jelikož při grilování takového masa dochází k odkapávání tuku a vzniká tak více zplodin, které se usazují zpět na grilované potravině. Nejvíce vhodné ke grilování jsou libové druhy masa (kuřecí, krůtí, ryby). Grilovat ale nemusíme jen maso. Ze sýrů můžeme vyzkoušet např. halloumi sýr, který je velmi bohatý na bílkoviny. Nezapomínejme také na zeleninu, která by měla tvořit alespoň 1/3 porce celého pokrmu. Ke grilování jsou vhodné např. cukety, lilky, papriky, dýně, žampiony, hlíva ústřičná. Pokud budeme mít chuť na sladké, můžeme grilovat i ovoce např. jablka, broskve, ananas, banán,…

!Pozor na hotová marinovaná masa!

Pokud se již rozhodneme pro grilování, nekupujme maso již naložené, ale připravme si ho doma sami. Hotová marinovaná masa obsahují spoustu skryté soli a bývají naložené v těch nejméně vhodných olejích.

Při přípravě marinády používejme kvalitní olej, který se nepřepaluje (např. řepkový nebo rýžový). Maso by v oleji rozhodně nemělo plavat, stačí ho jen lehce potřít. K dochucení můžeme použít např. kombinaci česneku, bylinek a šťávy z limetky nebo citronu (případně octa).

Majonézu nahraďte domácím dipem

Jelikož je majonéza energeticky velmi bohatá a obsahuje především nasycené mastné kyseliny, do zdravého jídelníčku se příliš nehodí. Z tohoto důvodu je vhodné upřednostňovat spíše dipy např. ze zakysané smetany nebo jogurtu, které dochutíme např. koprem, pažitkou, bazalkou, šalotkou nebo česnekem. Milovníci kečupu si můžou připravit salsu z čerstvých rajčat, případně rajčat konzervovaných, zakápnout menším množstvím oleje, limetky, cibulky nebo česneku, případně doplnit chilli papričkou.

S alkoholem opatrně

Ke grilování si často dopřáváme i skleničku nějakého toho drinku. Bohužel v dnešní době se již upouští od teorií, že jedno pivo nebo jedna sklenička vína neškodí. Pokud pomineme jeho bohatou kalorickou hodnotu, tak další velkou nevýhodou je, že jakýkoliv alkohol podněcuje chuť k jídlu. Tím pádem toho sníme více, než bychom snědli kterýkoliv jiný den. V souvislosti s hubnutím se dokonce konzumace alkoholu nedoporučuje vůbec, jelikož tělo dává přednost odbourávání alkoholu před odbouráváním tuků a hubnutí pak nebývá úspěšné. Přednost bychom tedy měli dávat spíše nealkoholickým nápojům. Pokud bychom si však chtěli nějaký ten drink dopřát, volme mezi nejjemnějšími formami alkoholu např. vinný střik.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.