• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Jak jíst a nepřibrat při práci na směny?

Pro lidské tělo je nejpřirozenější běžný denní režim, při kterém přes den chodíte do práce a večer jdete spát. Je potřeba si uvědomit, že člověk není noční tvor. Lidské tělo je nastaveno tak, že ve dne pracuje a v noci regeneruje tzn. že všechny funkce včetně trávení jsou utlumeny. V případě, že pracujete na noční směny se váš organismus musí vyrovnat s faktem, že nemůže v noci regenerovat a odpočívat, ale musí pracovat. Lidé pracující na směny mají větší predispozice k obezitě. Je to dáno především nedostatkem spánku. Stravováním v noci si také rozhazujete jak trávící enzymy, tak i slinivku. Lidé pracující v noci mají zvýšené hladiny hormonů, což způsobuje vyšší chutě k jídlu. Tělo během noci však energie tolik nevyužije a dochází tak k jejímu ukládání do kožního tuku.

Ve stravování při práci na směny velmi záleží na tom, jakou práci člověk vykonává. Při manuální a fyzicky náročnější práci, musí být člověk schopen vydržet a fungovat v plném výkonu. Z tohoto důvodu by stravování v noci mělo být pravidelné, ale odlehčené. K zabránění hladu a únavy jezte každé 3 hodiny. Volte však jídla „svačinkového“ typu, nikoli příliš vydatná. Přemíra bílkovin a tuků se hůře tráví, proto v noci opatrně s masem, které je hůře stravitelné.

 

Rozložení jídel během noční směny

Začněte večeří (kolem 18. hodiny), která dodá tělu potřebné bílkoviny (ryba, libové maso, tofu atd.). Přidejte porci přílohy (neloupaná rýže, kuskus, bulgur, brambory,…) a nezapomeňte na zeleninu (nejlépe syrovou, případně tepelně upravenou). Poté už budete volit pouze malé svačinky po 3 hodinách.

Ve večerních hodinách si můžete také dopřát kousek celozrnného pečiva nebo knackebrot s čerstvou zeleninou a například tvarohovou, vajíčkovou nebo rybičkovou pomazánkou. Později večer už nejezte ovoce ani jiné zdroje sacharidů (pečivo, přílohy).

Během noční směny je vhodné zařadit mléčné výrobky např. kefír, bílý jogurt anebo polévku – nejlépe masový vývar se zeleninou, bez nudlí a bez zahuštění. Ideální náhradou jídla během noční směny jsou produkty It’s my life!. Jsou lehce stravitelné a zároveň dodají tělu všechny nezbytné vitamíny, minerální látky a stopové prvky.

Poslední jídlo si dejte dvě až tři hodiny před spaním. Porce by měla být opět pouze o velikosti přesnídávky a bez sacharidů. Po příchodu z noční směny si dopřejte alespoň 6hodinový spánek a po probuzení se najezte – jídlo může mít charakter snídaně i oběda, dle vaší preference.

Nezapomínejte také na pitný režim. Všeobecně se doporučuje pít více v dopoledních hodinách. V případě práce na směny, kdy dopoledne spíte, je potřeba navýšit pitný režim v odpoledních hodinách. Večer pijte samozřejmě také, ale už v menším množství.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.