Sbírání hub se stalo pro spousty Čechů velmi oblíbenou činností. Mnozí z nás považují houbaření za jistou formu aktivního odpočinku, kdy nachodíme po lese hromady kilometrů a vyčistíme si hlavu od každodenního stresu. Někteří soupeří se sousedem o to, kdo jich nasbírá více za co nejkratší čas, jiní sbírají jen pro vlastní potěšení a vytvoření si zásob na celý rok. Není divu, že jsou Češi považováni za nejvášnivější houbaře po celém světě.
Na rozdíl od mnoha jiných zemí není u nás sběr hub nikterak regulovaný, a tak si každý může nasbírat takové množství, jaké jen je schopný využít. Houby sbíráme pro svoji specifickou a znamenitou chuť a vůni. Mají však mnohem více pozitivních účinků na naše zdraví.
Houby jsou velmi ceněnou potravinou. Obsahují jen velmi malé množství makro živin (bílkovin, sacharidů a tuků). Mají tedy nízkou energetickou hodnotu a perfektně se hodí do redukčních diet. Záleží ale samozřejmě na jejich kuchyňské úpravě. Pokud houby smažíme v podobě řízků, stane se z nich rázem energeticky bohaté jídlo. Mnohem lepší variantou je použít houby např. k přípravě rizota, kuby, polévky či do salátů nebo omáček.
Oproti minimálnímu množství makro živin, jsou houby významným zdrojem nerozpustné vlákniny, antioxidantů a vitamínů řady B a D. Najdeme v nich ale také vápník, železo, zinek, selen a draslík.
Houby však bývají těžké na trávení, proto bychom je neměli např. ve formě smaženice s vejci konzumovat na noc. Někdy mohou způsobovat trávicí potíže u dětí a seniorů. Nejmenším dětem do 3 let bychom tedy houby neměli podávat vůbec a od 3-6 ti let jen v omezeném množství např. v polévce. Některé druhy hub bývají zasyrova mírně jedovaté nebo mohou způsobovat zažívací problémy. Proto při jejich přípravě bychom měli vždy klást důraz na dostatečnou tepelnou úpravu a vařit je alespoň 20 minut.
Při sbírání bychom houby měli dávat vždy do proutěných košíčků, nikdy ne do igelitových tašek. Jelikož houby obsahují až 90% vody, může dojít za velmi krátkou dobu k jejich zapaření či zplesnivění a jejich následnému znehodnocení. Houby se vždy snažíme co nejdříve zpracovat, případně je do druhého dne uchovat v lednici.
Pokud máme hub nadbytečné množství, můžeme si je uchovat do zásoby. Lze je sušit, mrazit či sterilovat do sklenic.
K sušení můžeme použít speciální elektrickou sušičku, která nám ušetří spoustu času. Pokud ale sušičku nemáme, lze sušit houby na čistém papíře (nikdy ne na novinách!) nebo přes sušák přehodit záclonu a na ní houby naskládat. Přes den je můžeme vyndat na slunce, na noc uklidíme do suché místnosti. Jakmile houby začnou chrastit a lámat se, je proces sušení u konce a můžeme je uložit do sklenic, kde vydrží i několik let.
Pokud se houby rozhodneme zamrazit, doporučuje se je předtím, krátce povařit v osolené vodě. Následně scedit a zamrazit. Takto připravené vydrží v mrazáku i půl roku.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.